25 Ağustos 2011 Perşembe

Nemesis (1) ve Nemesis( 2 )varsa benzer ve kütleleri birbirine yakın ikiz gezegenler şeklinde bulunabilirler




Eğer gezegenlerin ilk oluşumu  benzer komşu çiftler olarak ve tamamiyle simetrik  olmayan  bir şekilde meydana geliyorsa,uzay-zaman bükülmesi de benzer şekilde yani gittikçe büyüyen fakat gücü azalan dalgalar tarafından oluşturulmuş ,kısmen asimetrik,eşit olmayan ikili benzer  merdiven basamakları  şeklinde  genişleyen hatlar şeklinde olmalı ve bu durum  benzer gezegenlerin nerede oluşabileceğini ,neden komşu olduklarını belirleyen faktör olmalı. Bu faktör bilinmeyen bir doğa kanunu olabilir ve aşağıdaki şekilde tanımlanabilir

"Tam simetrik olmayan ,fiziksel ve kimyasal olarak benzer evrendeki tüm zıt yönlü (sağ-sol ,kuzey-güney,yukarı- aşağı.. ..)   ve birbirlerinin ayna görüntüsü şeklinde ki  tüm ikili   oluşumlar, bilinmeyen  bir doğa kanuna göre meydana gelmiş olmalı."










Güneş sisteminde ve benzeri yıldızlarda ,gezegenler benzer çiftler şeklinde oluşmuş olabilir ve benzer  çiftler arasında bağlantılar bulunabilir. Bu çiftler Fiziksel ve kimyasal benzer,ayna görüntüsü şeklinde fakat tam simetrik olmamalıdırlar
 
Neden Dünyamız Güneşten yaklaşık 150 milyon km. uzaktadır? Yada Neden Venüs  ortalama 108 ml.km Uzaklıkta? Bu uzaklıklar rastlantımıdır yoksa bilinmeyen bir fizik kuralına bağlı olabirmi?
Venüs-Dünya, Jüpiter-Satrün,Uranüs-Neptün arasında hem fiziksel hem de kimyasal benzerlikler var fakat farklılıklar da var.yani tamamiyle simetrik değiller.
Her şeyin kuramı (HŞK), bilinen tüm fizik fenomenlerini bağlayan, onları tümüyle açıklayan ve yürütülen herhangi bir deneyin sonucunu prensipte tahmin edebilen kuramsal fizikte farazi bir kuramdır. Kuram; kuvvetli etkileşim, elektromanyetik etkileşim, zayıf etkileşim ve kütle çekim etkileşimi olmak üzere dört temel etkileşimden hareket ederek bu etkileşimler için gerekli olan değiş tokuş bozonlarını da her bir etkileşim türü için farklı özellikleri ile söz konusu sınıflandırmaya dahil eden standart modelin aslında ortak bir çatı altında toplanabileceği fikrinden yola çıkmıştır

Kimyasal ve fiziksel benzerlik gösteren,aynı yapı içinde bulunan,sağ-sol(kısmen asimetrik)  olarak sınıflandırılabilen ,atom altı parçacıklardan evrene kadar tüm oluşumların bu özelliği HŞK(herşeyin kuramı )teorisinin bir kanıtı ,bir açıklaması olabilir sanıyorum.Sayısız kanıt sayılabilir;yeterki bakmasını ve görmesini bilelim.

Dünyamızı da Kuzey-Güney yarım küreler olarak,tam ortadan geçen hatla ikiye ayırabiliyoruz.Yukarıda saydığımız,asimetrik fakat benzer yapı Kuzey(üst) -Güney(alt) olarak ayırabiliyoruz.
 Komşu gezegenlerin benzer fiziksel ve kimyasal yapıda olmaları ve tam simetri göstermemeleride bu kanıtlardan sadece birisidir.

İnsan vucududa yine sağ ve sol yarım  tam ortadan geçen bir hatla ikiye bölünmüş olarak olarak tam olmayan simetrik yapıdadır yani Herşeyin teorisine uygun yapıdadır.
Andromeda ve Samanyolu galaksileri birbirlerine yaklaşmaktadır ve birleşeceklerdir.Benzer spiral yapıdadırlar ve Evren içinde(Aynı bütün içinde) basitce benzer çiftler olarak sınıflandırılabilirler sanıyorum.

Turkish Van Cat.jpg

Van Kedisi;göz renkleri farklı;Neden?Gen ifadesinin ve fonksiyonun vucudumuzun sağ ve sol yarılarında farklı olabileceğini,İngizce yazılmış bir makalemde ayrıntılı olarak yazmıştım.(Gene expression and function may be different between the right and part of the body.Dr.Engin Sayin).

Bir fotoğrafınızın,fotokopi makinesinde ayna imajı fotokopisi alın ve  tam ortadan ikiye bölün.Normal resminizide ortadan ikiye bölün.Sağ-sağ ve sol-sol olarak yapıştırın.Farklı iki yüzünüzü göreceksiniz(Nisan 2007 de Bilim ve Teknik dergisinde,"sağ-sol asimetrisi bir doğa kanunu olabilirmi"adlı makalemde daha ayrıntılı okuyabilirsiniz.)

Normalde insan vucudunun sağ ve solu tam simetrik olmalı fakat değil.Sağ Beyinimiz-Sol  Beynimiz,sağ yüz-sol yüz,sağ böbrek-sol böbrek,sağ kol-sol kol birbirlerine benzer fakat tam simetrik yapıda değildirler.Demek istediğim Gezegenlerin ,galaksilerin ve hatta atomun oluşumu ve yapısı  ile canlıların yapısı ve oluşumu benzerlikler göstermektedir.Yani Herşeyin Teorisi kanuna göre meydana gelmişlerdir.



Ağaçlarıda; ortasından bir çizgi geçirerek sağ-sol asimetrik benzer yapı olarak sınıflamak mümkündür.


Dönencelerinde proton, elektron ve nötron iyonların olduğu Atomaltı parçacıkları simgeleyen geniş atom modeli.Proton ve nötronları hatta bunları oluşturan kuarkları benzer çiftler olarak sınıflamak mümkün diye düşünüyorum
Gezegenler benzer çiftler şeklinde meydana gelmiş olabilir ve bu açıdan yaklaşılırsa aralarında    matematiksel bağlantılar olduğunu ve başka bilinmeyen  kurallar da ,bilinmeyen bir fizik kanunu olabileceğini  düşünüyorum.

Benzer ikili gezegenl çiftleri  arasındaki matematiksel ilişkiler
Titius-Bode yasası:(Günümüzde gezegenlerin yer değiştirdiği bilinmekte .Bu yasa geçersizdir fakat yinede ilginçtir)
1715 yılında ,gezegenlerin güneşe olan ortalama uzaklıklarının basit bir kurala dayandığı Bode tarafından ortaya atılmıştır.Bode’nin bulduğu kurala göre:
Güneş sistemindeki gezegenlerin güneşe olan uzaklıkları:
0   3    6     12    24     48    96      192   384  ..  şeklinde  bir öncesinin iki katı olan bir sayı dizisi ele alınır, bu  sayılara 4 ilave edilir (4   7   10   16    28     52     100     196   388) ve 10’ a bölünür.
0.4            0.7           1            1,6       2.8       5.2         10,0       19,6        38.8 (A.U)
Merkür    Venüs     Dünya    Mars    Ceres   Jüpiter   Satrün    Uranüs   Neptün
Elde edilen bu sayılardan 1 sayısı Güneşin Dünyaya uzaklığı olan  1 AU. olarak alınır,diğer sayılar A.U birimi üzerinden diğer gezegenlerin Güneşe olan yaklaşık uzaklığını verir.
1A.U (Astronomical Unit)yaklaşık 150 milyon kilometredir ve Güneş –Dünya uzaklığıdır.Bu formüle göre Ceres ( Asteroid kuşağındaki cüce gezegen) ve Uranüs’ün Güneşe uzaklığı yaklaşık olarak doğru tahmin edilmiştir ancak Neptün’ün uzaklığı doğru sonuç vermiyor.Neptün-Güneş ortalama uzaklığı 30.06 A.U dir.Formüle göre 38.8 A.U çıkmaktadır.
Gezegenlerin Güneşe olan uzaklığının matematiksel olabileceği düşüncesi,bazı önemli gökbilim dergileri tarafından kabul görmemektedir.

Gezegenler benzer çiftler şeklinde meydana gelmiş olabilirler

Gezegenleri benzer çiftler olarak sınıflarken tümüyle aynı özellikleri olan iki gezegen anlaşılmamalıdır. Zorunlu benzerlik kriteri olarak;
1.Gezegenler komşu olmalı ve ayni türden olmalıdır. Bir gezegen gas diğeri karasal ise benzerlik söz konusu değildir.
2.Kütle ve Hacimleri birbirlerine yakın olmalı, birinin kütlesi diğerinin kütlesinden 5-10 kat fazla ise benzerlik söz konusu olamaz. Jüpiter- Satrün oranları kabul edilebilecek en yüksek kütle farkı olabilir. Jüpiteri kütlesi Dünya kütlesinin  318  katı,Satürn’ün kütlesi 95 katıdır.
Bu iki ana kriter ele alındığında Venüs-Dünya,J üpiter-Satrün,Uranüs-Neptün benzerliği vardır ve benzer çiftler olarak kabul edilebilir.
Marstan sonra bir Asteroid kuşağı gelmektedir.”Derek C,Richardson[1]asteroid kuşağının ,buradaki bir gezegenin patlaması sonucu oluşan kalıntılar olduğu tezini tartışmaktadır”.”J.E.Chambers ve G.W.Wetherill [2] asteroid kuşağı yerinde bir zamanlar Dünya hacminde bir gezegen olduğu hipotezini ortaya atmışlardır.”
Bu  görüşleri de göz önüne alarak Mars-Asteroid Kuşağı’nı benzer çiftler olarak sınıflamak olasıdır.
1859 yılında Fransız matematikçi J.L.Verrier, Tesbit ettiği Merkür yörüngesindeki  bazı sapmaların bilinmeyen bir gezegene bağlı olduğunu ileri sürdü ve bu gezegene” Vulcan” adını verilmesini teklif etti. Le Verrier aynı teknikle o zamana kadar bilinmeyen Neptün’ün varlığını keşfetme başarısını göstermişti.1915 yılında Einstein görecelik teorisine göre,Merkür yörüngesindeki değişikliklerin  başka bir gezegene bağlı olmadığını kesin şekilde açıkladı.
”N.Wyn Evans ve Serge Tabachnik[3] yaptığı sayısal simulasyonlarda iç Güneş sisteminde  iki  asteroid  kuşağının mümkün olabileceğini ve bunlardan birincisinin  Güneş-Merkür  arasında 0.09-0.21 A.U  uzaklıkta bulunabileceğini rapor etmişlerdir.”
Merkür-Güneş ortalama uzaklığı 58 mill.km. Güneş benzeri yıldızlarda yapılan gezegen araştırmaları,yıldızına çok yakın ( 4 mill.kilometreden az) bir çok gezegen saptanmıştır.Merkür –Güneş arasını izlemek,araştırmak Güneşe yakınlık nedeniyle zorluklar çıkarmakta.
Kanımca Merkür’e benzer eş olarak kesin olarak  bilinmeyen bir gezegegen gerekmiyor.Mars-Asteroid kuşağı gibi bir Asteroid Kuşağı olabilir veya Vulcanoid (teorik olarak varsayılan asteroid topluluğu)olabilir.

Matematiksel Kurallar

Bir matematikçi değilim fakat gezegenlerin benzer çiftler  şeklinde oluştuğunu düşünürsek veya kabul

Edersek basit matematiksel formüller bulmak mümkün.Daha da özgün formüller bulunabilir.License




1.Matematiksel  kural:Çiftlerden Güneşe uzak olanın  Günberi (Perihelion) uzaklığının Pi sayısı ile çarpımı,komşu çiften Güneşe uzak olanının yaklaşık günberi uzaklığını verir.

Merkür’ün  günberi uzaklığı 46 milyon km.veya 0.307 A.U dir.

3.14 X  0.307  =  0.96 A.U.       Dünya’nın günberi uzaklığı 0.98 A.U

3.14 X 0.98   =   3.07 A.U        Asteroid  kuşağının Güneşten ortalama uzaklığı 3.05 A.U

3.14 X 3.05   =  9.57 A.U.        Satürn günberi uzaklığı  9.048

9.048 X 3.14  = 28.5 A.U         Neptün günberi uzaklığı  29.7

Gezegenlerin Güneş etrafındaki yörüngesi çember şeklinde değil ,elips şeklindedir.Bilindiği gibi Pi

Sayısı çembere göre çok öemli bir matematik sabitidir. Kesin  ve tam eşit değerlerin elde

Edilememesini etkileyebilir.Ayrıca milyarlarca yıllık süreçte gezegen yörüngelerinde değişiklikler

 sapmalar olabileceği yönünde görüşler bulunmaktadır.

2.Matematiksel Kural: Eksponensial ( Pi/4 ) ve exp.(Pi/5) matematiksel sabitlerdir. Exp(

exponential) (Pi/4) değeri 2.19328005 dir ve komşu  gaz  gezegenlerin uzaklığını belirleme

de;  exp.(Pi/5) değeri 1.87445609 karasal gezegenlerin Güneşe uzaklığını  belirlemede

kullanıldı.

Çiftlerden Güneşe uzak olandan diğer gezegenin uzaklığı çıkarılıp;benzer çift gezegenler  karasal ise exp.(Pi/4; Benzer gaz  gezegenler ise exp.(Pi/5) ile çarpılır ve sonuca uzak gezegenin güneşe olanmesafesi  eklenirse,bir sonraki komşu çiftin yakın olanının  güneşe uzaklığını vermektedir.   


              VENUS-_DUNYA

149.5 mil.km.  ( Dünyanın Güneşe uzaklığı)

 Dünya’nın Güneşe ortalama uzaklığı   149.5    – 108.2  ( Venüs’ün Güneşe uzaklığı) = 41.3 mill.km.

    41.3 X 1.874 = 77.39              77.39 + 149.5 = 226.8 mill.km.yada 1..517 A.U . Formüle göre marsın güneşe ortalama uzaklığını veriyor

 Bilinen Mars- Güneş uzaklığı  227 mil.km yada 1.52 AÜ dür.

MARS-_ASTEROİD KUŞAĞI(CERES)

 Asteroid kuşağının güneşe olan ortalama uzaklığı  420 Mil.km.

  Asteroid Kuşağı nın güneşe uzaklığı, marsın güneşe olan uzaklığından çıkarılır ; 420-227.9 = 192.1   192.1 X 1.874 =359.99             359.99  + 420   = 779.9 mill.km.yada 5.21 A.U ( Jüpiter uzaklığı) Bilinen Jüpiter- Güneş uzaklığı 778.5 mill.km yada 5.2 A.U

                      JUPİTER_-SATURN

Satürn'ün güneşe olan ortalama uzaklığı ;1433 mil.km


Satürn  -Jüpiter    1433- 778.5 = 654.5                654.5 x 2.19328 = 1435.5 mil.km

1435.5 + 1433 =  2868.5 Mill.km yada  19.1 A.U.( Uranüs uzaklığı).
Bilinen Uranüs-Güneş uzaklığı  ortalama 2876 milyon kilometre veya 19.2 A.U. dir.       

 MERKÜR- VULKAN- ASTEORİD KUŞAĞI  da benzer çiftler olarak düşünüldü  (Bir zamanlar Asteroid kuşağında parçalanmış bir gezegen olmalı)
       
Merkürün güneşe olan uzaklığı  ve bilinmeyen asteroid yada vulkonid  kuşağının Güneşe olan ortalama uzaklığı  ikisi benzer gezegenler olarak kabul edilerek ortalama olarak belirlenebilir.


Merkür-Bilinmeyen :Bu formüle göre eğer varsa 0.209 A.U ortalama uzaklıkta bir asteroid kuşağı ya

da vulcanoid kuşağı  Merkür’le bir çift oluşturabilir.Bilinmeyene X dersek; ( 58-X)1.874 + 58  = 108

X = 31.3 milyon km.yada.0.209 A.

Güneş benzeri yıldızlarda yapılan gezegen araştırmalarında,yıldızına çok yakın ( 4 mill.kilometreden az) bir çok gezegen saptanmıştır.
Birinci matematiksel bağlantıyı da kullanarak Güneşe doğru dahada ilerlersek; 0.209/3.14 = 0.066

A.U(Güneşe en yakın olabilecek I.Asteroid Kuşağı Ortalama uzaklığı


(X-0.066)1.874 + X = 0.209   denklemine göre   0.115 A.U  ortalama uzaklıkta bilinmeyen II.Asteroid

Kuşağı. Başka bir deyişle 0.066 A.U ve 0.115 A.U ortalama uzaklıklarda teorik olarak iki asteroid kuşağı daha bulunabilir.

Başka bir deyişle 0.066 A.U ve 0.115 A.U ortalama uzaklıklarda teorik olarak iki asteroid kuşağı daha


bulunabilir.



P.S
Son zamanlarda Kuiper kuşağındaki ,çok çok sayıdaki kücük gezegen ve buzullara kütle çekim etkisi yapan  Dünyanın on katı büyüklüğünde kütlesi olan bir 9. gezegen olduğu düşünülüyor Ve adına NEMESİS denilmekte.Gaz devimi yoksa karasal bir süper dünya olabileceği düşünülmekte.Henüz görüntülenmedi.Ortaya attığım formüe göre bir gaz devi olmalı ve Güneşe olan ortalama uzaklığı bu formüle göre


                          NEPTUN-  _URANUS  ( Benzer çiftler)


Neptünün güneşe olan ortalama uzaklığı  4503 mil.km yada  30.1 A.Ü   dir.
Uranusün güneşe uzaklığı 2876 mil km yada 19.2 AÜ dir Bu ortalama uzaklıkları kesinlikle bilmekteyiz. Teorimize göre gezegenler benzer çiftler şeklinde oluşmakta idi..O zaman Uranus- Neptun ikilisine benzer şekilfe kuipfer kuşağında iki gaz devi olmalı .Bunların uzaklıkları ise:

(Neptün -Uranus  Arasındaki uzaklık)  -  

            4503-2876 = 1627

Bu uzaklık farkını exPi          1627 X  2.19328 = 3568 

3568 +4503 =  8071 mil km yada  53.8 AÜ    
Varsa Güneşe  bu ortalama uzaklıkta NEMESIS 1. olmalı

   NEMESIS 1.-   NEMESIS 2 (Benzer çiftler)


Bu iki bilinmeyen yada görülemeyen gezegende benzer çiftler şeklinde oluşmalıÇiftlerden Güneşe uzak olanın(Neptun)  Günberi (Perihelion) uzaklığının Pi sayısı ile çarpımı,komşu çiften Güneşe uzak olanının yaklaşık günberi uzaklığını verdiğine göre:

Neptün'nün  Günberi uzaklığı    29.76 A.Ü dür



Pi  X 29.76 = NEMESİS  2.        93.44  A.Ü   Nemesis 2 .nin Güneşe olan  günberi  uzaklığı



         

                                                    NEMESIS











.

Güneşe yaklaştıkça komşu gezegenler arasında  0.618 ± 0.11 oranında bir bağlantı çıkmaktadır.

0.618 bir matematiksel sabittir ve altın oran konjugantı  denilmektedir.

Güneşten uzaklıştıkça ,oranlarda en yüksek değer Uranus/Saturn arasındadır. Bu oranlarda Güneş
dışı Yıldızlarda yapılan gezegen araştırmalarında  bilinen iki  gezegenin arasında bir başka gezegen veya Asteroid Kuşağı benzeri  bir oluşum olup olmadığını anlamakta yardımcı olabilir.
Güneş Sistemindeki matematiksel bağlantılar  kullanılarak, Güneş benzeri yıldızların bilinmeyen olası gezegen veya  Asteroid  kuşaklarının ortalama uzaklıkları tahmin edilebilir.Güneşine çok yakın gezegenlerde bu matematik kuralları ancak ortalama sonuç verirler
                                                   55 Cancri A
 Dünyamızdan 41 ışık yılı uzaklıkta,içteki gezegenlerin karasal,dıştakilerin gas gezegeni olduğu düşünülen  belirlenmiş 5 gezegeni vardır.Yıldız sistemi bir sarı cüce ve daha küçük bir kırmızı cüceden oluşmuştur.55 Cancri A gezegen sisteminin de çiftler şeklinde oluştuğunu varsayarak , aşağıdaki gibi  yaklaşık ortalama uzaklıkları gösteren bir gezegen sistemi düşünülebilir.
Burada eşleme yaparken,yukarıda anlatıldığı gibi;komşu olmalılar,kütleleri yaklaşık olmalı ve aynı türden(ya karasal,ya gaz gezegenleri) olmalıdırlar
.
    Güneş sistemi ile 55 Cancri a kıyaslaması(Vikipedi)                                                                             
Bilinen 5 gezegen içten dışa doğru e,b,c,f,d, olarak adlandırılmıştır.İlk iki gezegenin bilinen kütleleri arasında çok fark vardır.Gezegen b’nin kütlesi Gezegen e nin  yaklaşık 30 katı dır ve bu nedenle çift kabul edilmezler.Bu nedenle Gezegen b  ile Gezegen e arasında bilinmeyen bir başka gezegen yada oluşum olmalı; bilinmeyene X dersek
                                 e|________________x________________|b
(x-e)exp(Pi/5) +x = b         ( X-0.038)1.874 + X = 0.1148     X = 0.0647 A.U
Denkleme göre  ve matematiksel bağlantılar doğru ise gezegen b ile gezegen e arasında ortalama yıldızdan 0.0647 A.U uzaklıkta bir başka bilinmeyen gezegen yada başka  karasal bir şey (Asteroid kuşağı gibi) bulunmalı.
      Gezegen  e (0.038 A.U)-------------------------   Bilinmeyen ( 0.0647 A.U)---Karasal
       Gezegen b (0.1148 A.U).................................. Gezegen c (0.240 A.U)------Karasal
       Bilinmeyen(0.416 A.U)……………………… Gezegen f (0.781 A.U)-------Karasal
       Bilinmeyen( 1.465A.U)……………………     Bilinmeyen( 2.452 A:U) -0.240*Pi- Kar.
       Bilinmeyen (4.616  A.U)…………………….. Gezegen d (5.74 A.U)…..Gas
       Bilinmeyen (8.2 A.U)………………………… Bilinmeyen (18.02 A.U)…Gas
       Bilinmeyen (39.5 A.U)………………………...Bilinmeyen (56.52 A.U)…Gas

                                                Yıldız  HD 10180
 Güneş benzeri yıldızlardandır.Bilinen 5 gezegeni (c,d,e,f,g )ve kesin belirlenmemiş 2 (b,h) iki gezegeni daha vardır.Yukarıda sözünü ettiğimiz matematik bağlantılar komşu olduğu bilinen c,d,e,f,g gezegenlerinde doğru yada yaklaşık sonuçlarla doğrulanmaktadır;
 Formül doğruysa ;Gezegen c ve Gezegen d benzer çift gas gezegenleri  olarak ele alındığında, kendilerinden sonra gelen Gezegen e’nin  yıldıza olan ortalama uzaklığını vermelidir.Başka bir deyişle
Gezegen d’nin yıldıza olan uzaklığından,Gezegen c’nin yıldıza olan uzaklığı çıkarılıp,eksponenşıl Pi/4 ile çarpılıp,elde edilen sonuçla Gezegen d’nin uzaklığı toplandığında ,Gezegen e’nin uzaklığını vermelidir.
(0.1286-0.0641)2.193 +0.1286 = 0.270 A.U
Gezegen e’nin bilinen ortalama uzaklığı 0.2699 ± 0.0042 A.U
Benzer çiftler şeklinde oluştuğu düşünülerek  Yıldız HD 10180  Gezegen Sistemi aşağıdaki gibi olabilir

Gezegen b ( 0.0225 A.U)…………………………Bilinmeyen( 0.0363 A.U)
Gezegen c ( 0.0641 A.U)…………………………Gezegen d ( 0.1286 A.U)
Gezegen e ( 0.270 A.U)…………………………   Gezegen f ( 0.493 A.U)
Bilinmeyen ( 0.982 A.U)………………………… Gezegen g ( 1.4222 A.U.)
Bilinmeyen ( 2.386 A.U)………………………… Gezegen h ( 3.40 A.U)
Bilinmeyen ( 5.642 A.U )…………………………Bilinmeyen ( 10.67 A.U)
Bilinmeyen ( 21.71 A.U)………………………….Bilinmeyen (33.52 A.U)
                           
                                   Gliese 581
Yıdızın en az  6 gezegeni olduğuna dair gözlemler vardır.Gezegen b’nin kütlesi Gezegen e nin dokuz katı kadardır.( Gezegen  b 15.6 M ,Gezegen e 1.7 M) Bu bilgilere göre  benzer çift olarak görülemez .Giese 581 Gezegenler Sistemi aşağıdaki gibi düşünülebilir.

Gezegen e ( 0.028 A.U )…………………….Bilinmeyen ( 0.0321 A.U)
Gezegen  b (0.0406 A.U)…………………   .Gezegen c ( 0.0729 A.U)
Gezegen g  (0.146 A.U)……………………..Gezegen  d ( 0.218 A.U)
Bilinmeyen ( 0.353 A.U)…………………….Gezegen  f  ( 0.758 A.U)
Bilinmeyen (1.571 A.U )…………………….Bilinmeyen ( 2.38 A.U)
Bilinmeyen ( 4.154 A.U)…………………… Bilinmeyen ( 7.473 A.U)
Bilinmeyen ( 14.74 A.U)…………………….Bilinmeyen  ( 23.465 A.U)

             Corot -7

Corot-7 Yıldızının,  Gezegen b ve gezegen c olarak adlandırılmış bilinen iki gezegeni  vardır.Gezegen d ,henüz kesin olarak belirlememiştir.Corot-7 Gezegenler sistemi ,ortalama uzaklıklara göre aşağıdaki gibi olabilir:

Gezegen b (0.0172 AU)---------------------------------Bilinmeyen (0.0272 AU)
Gezegen c (0.046 AU)……………………………..Gezegen d (0.08 AU)
Bilinmeyen (0.1437 AU)…………………………..Bilinmeyen (0.251 AU)
Bilinmeyen (0.451 AU)……………………………Bilinmeyen (0.788 AU)
                                                                         Tartışma

Son zamanlarda Güneş sistemi dışındaki  gezegen (exo-planet) araştırmaları hız kazanmıştır.Kepler

Teleskobu gibi ve diğer tür güçlü teleskoplarla tesbit edilen  exo-planet sayısı bin’i geçmiştir. Dünya

büyüklüğünde Gezegenler de saptanabilmektedir.Anlaşıldığı kadarıyla Samanyolu Gök adamız ve

diğer milyarlarca  gökadasında (galakside) ki yıldızlarda  gezegenler sistemi vardır ve Evrenimizde

sayısız gezegen bulunmaktadır.


Yukarıda anlatılan matematiksel bağlantılar,bir gezegen bilindiğinde diğer komşu gezegenin

ortalama  nekadar uzaklıkta  olabileceğini yada nerede aranması gerektiği konusunda çok yar-

dımcı olabilir diye düşünüyorum.

Tartışma:

Eğer Gezegenler  benzer fakat kısmen asimetrik yapıda çiftl

Güneşe yaklaştıkça komşu gezegenler arasında  0.618 ± 0.11 oranında bir bağlantı çıkmaktadır.

0.618 bir matematiksel sabittir ve altın oran konjugantı  denilmektedir.

Güneşten uzaklıştıkça ,oranlarda en yüksek değer Uranus/Saturn arasındadır. Bu oranlarda Güneş
dışı Yıldızlarda yapılan gezegen araştırmalarında  bilinen iki  gezegenin arasında bir başka gezegen veya Asteroid Kuşağı benzeri  bir oluşum olup olmadığını anlamakta yardımcı olabilir.
Güneş Sistemindeki matematiksel bağlantılar  kullanılarak, Güneş benzeri yıldızların bilinmeyen olası gezegen veya  Asteroid  kuşaklarının ortalama uzaklıkları tahmin edilebilir.Güneşine çok yakın gezegenlerde bu matematik kuralları ancak ortalama sonuç verirler
                                                   55 Cancri A
 Dünyamızdan 41 ışık yılı uzaklıkta,içteki gezegenlerin karasal,dıştakilerin gas gezegeni olduğu düşünülen  belirlenmiş 5 gezegeni vardır.Yıldız sistemi bir sarı cüce ve daha küçük bir kırmızı cüceden oluşmuştur.55 Cancri A gezegen sisteminin de çiftler şeklinde oluştuğunu varsayarak , aşağıdaki gibi  yaklaşık ortalama uzaklıkları gösteren bir gezegen sistemi düşünülebilir.
Burada eşleme yaparken,yukarıda anlatıldığı gibi;komşu olmalılar,kütleleri yaklaşık olmalı ve aynı türden(ya karasal,ya gaz gezegenleri) olmalıdırlar
.
    Güneş sistemi ile 55 Cancri a kıyaslaması(Vikipedi)                                                                             
Bilinen 5 gezegen içten dışa doğru e,b,c,f,d, olarak adlandırılmıştır.İlk iki gezegenin bilinen kütleleri arasında çok fark vardır.Gezegen b’nin kütlesi Gezegen e nin  yaklaşık 30 katı dır ve bu nedenle çift kabul edilmezler.Bu nedenle Gezegen b  ile Gezegen e arasında bilinmeyen bir başka gezegen yada oluşum olmalı; bilinmeyene X dersek
                                 e|________________x________________|b
(x-e)exp(Pi/5) +x = b         X-0.038)1.874 + X = 0.1148     X = 0.0647 A.U
Denkleme göre  ve matematiksel bağlantılar doğru ise gezegen b ile gezegen e arasında ortalama yıldızdan 0.0647 A.U uzaklıkta bir başka bilinmeyen gezegen yada başka  karasal bir şey (Asteroid kuşağı gibi) bulunmalı.
      Gezegen  e (0.038 A.U)-------------------------   Bilinmeyen ( 0.0647 A.U)---Karasal
       Gezegen b (0.1148 A.U).................................. Gezegen c (0.240 A.U)------Karasal
       Bilinmeyen(0.416 A.U)……………………… Gezegen f (0.781 A.U)-------Karasal
       Bilinmeyen( 1.465A.U)……………………     Bilinmeyen( 2.452 A:U) -0.240*Pi- Kar.
       Bilinmeyen (4.616  A.U)…………………….. Gezegen d (5.74 A.U)…..Gas
       Bilinmeyen (8.2 A.U)………………………… Bilinmeyen (18.02 A.U)…Gas
       Bilinmeyen (39.5 A.U)………………………...Bilinmeyen (56.52 A.U)…Gas

                                                Yıldız  HD 10180
 Güneş benzeri yıldızlardandır.Bilinen 5 gezegeni (c,d,e,f,g )ve kesin belirlenmemiş 2 (b,h) iki gezegeni daha vardır.Yukarıda sözünü ettiğimiz matematik bağlantılar komşu olduğu bilinen c,d,e,f,g gezegenlerinde doğru yada yaklaşık sonuçlarla doğrulanmaktadır;
 Formül doğruysa ;Gezegen c ve Gezegen d benzer çift gas gezegenleri  olarak ele alındığında, kendilerinden sonra gelen Gezegen e’nin  yıldıza olan ortalama uzaklığını vermelidir.Başka bir deyişle
Gezegen d’nin yıldıza olan uzaklığından,Gezegen c’nin yıldıza olan uzaklığı çıkarılıp,eksponenşıl Pi/4 ile çarpılıp,elde edilen sonuçla Gezegen d’nin uzaklığı toplandığında ,Gezegen e’nin uzaklığını vermelidir.
(0.1286-0.0641)2.193 +0.1286 = 0.270 A.U
Gezegen e’nin bilinen ortalama uzaklığı 0.2699 ± 0.0042 A.U
Benzer çiftler şeklinde oluştuğu düşünülerek  Yıldız HD 10180  Gezegen Sistemi aşağıdaki gibi olabilir

Gezegen b ( 0.0225 A.U)…………………………Bilinmeyen( 0.0363 A.U)
Gezegen c ( 0.0641 A.U)…………………………Gezegen d ( 0.1286 A.U)
Gezegen e ( 0.270 A.U)…………………………   Gezegen f ( 0.493 A.U)
Bilinmeyen ( 0.982 A.U)………………………… Gezegen g ( 1.4222 A.U.)
Bilinmeyen ( 2.386 A.U)………………………… Gezegen h ( 3.40 A.U)
Bilinmeyen ( 5.642 A.U )…………………………Bilinmeyen ( 10.67 A.U)
Bilinmeyen ( 21.71 A.U)………………………….Bilinmeyen (33.52 A.U)
                           
                                   Gliese 581
Yıdızın en az  6 gezegeni olduğuna dair gözlemler vardır.Gezegen b’nin kütlesi Gezegen e nin dokuz katı kadardır.( Gezegen  15.6 M ,Gezegen e 1.7 M) Bu bilgilere göre  benzer çift olarak görülemez .Giese 581 Gezegenler Sistemi aşağıdaki gibi düşünülebilir.

Gezegen e ( 0.028 A.U )…………………….Bilinmeyen ( 0.0321 A.U)
Gezegen  b (0.0406 A.U)…………………   .Gezegen c ( 0.0729 A.U)
Gezegen g  (0.146 A.U)……………………..Gezegen  d ( 0.218 A.U)
Bilinmeyen ( 0.353 A.U)…………………….Gezegen  f  0.758 A.U)
Bilinmeyen (1.571 A.U )…………………….Bilinmeyen ( 2.38 A.U)
Bilinmeyen ( 4.154 A.U)…………………… Bilinmeyen ( 7.473 A.U)
Bilinmeyen ( 14.74 A.U)…………………….Bilinmeyen  23.465 A.U)

             Corot -7

Corot-7 Yıldızının,  Gezegen b ve gezegen c olarak adlandırılmış bilinen iki gezegeni  vardır.Gezegen d ,henüz kesin olarak belirlememiştir.Corot-7 Gezegenler sistemi ,ortalama uzaklıklara göre aşağıdaki gibi olabilir:

Gezegen b (0.0172 AU)---------------------------------Bilinmeyen (0.0272 AU)
Gezegen c (0.046 AU)……………………………..Gezegen d (0.08 AU)
Bilinmeyen (0.1437 AU)…………………………..Bilinmeyen (0.251 AU)
Bilinmeyen (0.451 AU)……………………………Bilinmeyen (0.788 AU)
                                                                         Tartışma

Son zamanlarda Güneş sistemi dışındaki  gezegen (exo-planet) araştırmaları hız kazanmıştır.Kepler

Teleskobu gibi ve diğer tür güçlü teleskoplarla tesbit edilen  exo-planet sayısı bin’i geçmiştir. Dünya

büyüklüğünde Gezegenler de saptanabilmektedir.Anlaşıldığı kadarıyla Samanyolu Gök adamız ve

diğer milyarlarca  gökadasında (galakside) ki yıldızlarda  gezegenler sistemi vardır ve Evrenimizde

sayısız gezegen bulunmaktadır.


Yukarıda anlatılan matematiksel bağlantılar,bir gezegen bilindiğinde diğer komşu gezegenin

ortalama  nekadar uzaklıkta  olabileceğini yada nerede aranması gerektiği konusunda çok yar-

dımcı olabilir diye düşünüyorum.

Tartışma:

Eğer Gezegenler  benzer fakat kısmen asimetrik yapıda çiftler  şeklinde oluştuysa;uzay-zaman bükülmesinde yeni düşünceler 

bilinmeyen fizik kanunları gündeme gelebilir. Hatta doğadaki dört  temel kuvveti birleştiren ,herşeyin teorisine bir adım  er  şeklinde oluştuysa;uzay-zaman bükülmesinde yeni düşünceler 

bilinmeyen fizik kanunları gündeme gelebilir. Hatta doğadaki dört  temel kuvveti birleştiren ,herşeyin teorisine bir adım yaklaşmış yada açıklamış oluruz.Yani kütle çekim kuvveti yada uzay-zaman bükülmesi gittikçe büyüyen tam eşit olmayan merdiven basamakları  şeklinde olmalı.Aşağıdaki Engin Sayın tarafından çizilmiş şekle bakıldığında;  neden komşu gezegenlerin fiziksel ve kimyasal benzerlik gösterdiğini ve tam simetrik yapı göstermedikleri açıklanabilir olmaktadır.Yani komşu gezegenlerin benzer yapıda ve çiftler şeklinde oluşu bu düşünceyi destekler gözükmektedir.




(Figured by Engin SAYIN)

Güneş sisteminde gezegenleri;bilmediğimiz ve keşfedilmemiş bazı olgular da bulunabileceğini düşünerek benzer ikişerli oluşmuş gezegenler olarak sınıflamak mümkündür.Tam simetrik olmayan,fiziksel ve kimyasal benzerlik gösteren aynı çatı altındaki her yapı.;atomaltı parçacıklardan -Galaksi ve Evrene kadar hatta Kara Delik ve karanlık maddenin oluşumuna kadar herşeyin evet herşeyin temelinde yatmaktadır sanıyorum.Herşeyin Kuramı Teorisinin temelindede,benzer asimetrik yapı sağ-sol yada üst-alt şeklinde oluşmak yatmaktadır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Benzer,elli (handed) ,hafif asimetrik yada tam olmayan simetrik  yapılar, " ikilik ve kiralite kanunu"nun temeller olabilir(.Bak ikilik kanunu Engin Sayın)

Fiziksel ve kimyasal benzer çiftler şeklinde oluşan  hafif asimetrik yapıda,  sağ-sol yada üst-alt şeklinde ikili yapılaşma,ellilik (kiralite) ve ayna görüntüsü  "  Evrenden-atom altı  parçacıklara kadar herşeyin oluşmasında temel kurallar  olmalı.Kanımca bu kuralara  ""benzer,kiral ve hafif asimetrik ikilik kanunu" da denilebilir.Bu kanun canlı ve cansız tüm varlıklar için geçerlidir.DNA mızda da ikililik kanunu geçerli olmalı .DNA nin leading (5-3) ve Ladding(3-5) zincirleri birbirlerinin tersi formunda ikililik gösteriyor olmalı.

Kaynaklar

[1] Derek C.Richardson, Nature, 411, sayfa 899-900 ( 2001)

[2] J.E.Chambers and G.W.Wetherill, Meteoritics & Planetery Science, 36, sayfa 381-399 (2001)

[3] N.Wyn Evans and Serge Tabachnik, Nature 399, sayfa 41-43 (1999)

          Yorumlar ve düşünceleriniz için;

enginsayinbodrum@gmail.com

enginturem@hotmail.com

                                            

Exo-planetler, güneş sistemimiz dışında bulunan gezegenlerdir. Yaşam olasılığı olan exo-planetler, genellikle yıldızlarına belirli bir mesafede bulunan ve sıvı suyun varlığına izin veren gezegenlerdir. Bu gezegenlerin atmosferinde su, oksijen, metan gibi yaşam için gerekli olan gazların bulunması da önemli bir ipucudur. Son yıllarda, yaşam olasılığı olan exo-planetlerin sayısında artış gözlenmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır:

Bu exo-planetler, yaşam olasılığı olan binlerce gezegenden sadece birkaç tanesidir. Uzayda yaşam arayışımız devam ettikçe, yeni keşifler yapmaya ve yeni sorular sormaya devam edeceğiz.(microsoft Bing)


Komşu gezegenler birbirlerine fiziksel ve kimyasal benzerlik gösteriyor olabilirmi.?Güneş sistemimizde ;Venus-Dünya,jüpiter-satürn,Uranu-Neptün neden birbirlerine yapısal ilginç bir ikili benzerlik gösteriyor gibi.Nasıl açıklanabilir?

Sizin için yanıtlar oluşturuluyor…(Microsoft Binge soruldu)

Merhaba, bu çok ilginç bir soru. Güneş sistemindeki gezegenlerin birbirlerine fiziksel ve kimyasal benzerlik göstermesinin birkaç nedeni olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

Sonuç olarak, Güneş sistemindeki gezegenlerin birbirlerine fiziksel ve kimyasal benzerlik göstermesinin birçok nedeni vardır. Bunlar arasında gezegenlerin oluşumu, evrimi ve etkileşimi sayılabilir. Ancak bu benzerlikler tam bir eşitlik değildir. Her gezegenin kendine özgü özellikleri ve farklılıkları da vardır. Bu da Güneş sistemindeki çeşitliliği ve zenginliği gösterir. 


Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa