10 Haziran 2011 Cuma

Sağ-sol asimetrisi bir doğa kanunu olmalı . Evrenlerin ve herşeyin oluşmasında,hafif asimetriyle birlikte fiziksel, kimyasal benzerlik ve zıt yönlülük ve yüklülük olmalıdır.


Bu üç resimdeki de  aynı  kişidir. Ortadaki resim normal ve doğal  görüntüdür.  Normal bir  fotoğraf ve onun ayna görüntüsü fotoğraf  tam ortadan kesilerek, sol -sol ve sağ -sağ taraflarını birleştirilmesiyle  yüzümüzün sağ ve sol görünümleri bir bütün olarak elde edilir.

DR. ENGİN SAYIN BİLİM DERGİSİNDE


Bodrum Belediye Tabibi Dr. Engin Sayın’ın, “Sağ – Sol Asimetrisi” ile ilgili yaptığı çalışmalar “Bilim ve Teknik” dergisinde yayınlandı. Aylık olarak çıkan bilim dergisi “Bilim ve Teknik”in Nisan 2007 sayısında “Forum Köşesi”nde yayınlanan, “Sağ – Sol Asimetrisi, Bir Doğa Kanunu Olabilir mi?” konulu yazısı aşağıda sunulmuştur.



                          

         Vucudumuzun sağ ve sol yarı kısımları asimetriktir ve  birbirlerinin ayna görüntüsü şeklindedir


SAĞ-SOL ASİMETRİSİ, BİR DOĞA KANUNU OLABİLİR Mİ?
Beynin her bir yarısı, yapısal ve fonksiyonel olarak farklıdır. Örneğin, işitme (brocca alanı) beynin yalnızca sağ yarısında bulunur. Her iki gözümüzün görme dereceleri genellikle farklıdır. Akciğerlerimiz sağda üç lop, solda 2 loptan oluşur. Kalbimizin çoğunluk kısmı soldadır. Safra kesesi tektir. Sağ böbrek, sol böbrekten daha aşağıdadır.İnsanlarda nadir olarak sağ ve sol göz rengi farklı (Heterokromia)olabiliyor. Bunun nedeni Sağ ve sol gözü oluşturan genlerin , farklı fonksiyon göstermesi olmalı.Esasen tüm insanların sağ ve sol gözleri ayrıntılarda birbirinden farklıdır

Sağ elli olanlarda; sağ kol – sağ bacak daha güçlüdür. Bu durumda sağ ekstiremitelerimizdeki (kollar – bacaklar) kasların kütle olarak soldan daha fazla olduğunu söylemek yanlış olmaz.Yeni alacağınız bir ayakkabıyı denerken beden hep sağ ayak denenir?Solak olanlarda sol ayağını denerler.

Sağ-sol asimetrisi;  vucudun sağ ve solunda yer alan aynı genlerin ,sağ elimizin ayna görüntüsünün sol el olmasına benzer şekilde yerleşmesine, bağlı olmalı Sağ elimizle sol elimiz tam simetrik değildir. Vucudun sağ ve solunda yer alan aynı genler mikro düzeyde vucud yarılarında  farklı  fonksiyon yapıyor  olmalıdır.Vucud sağ-sol asimetrisinin oluşturan aynı genlerdir fakat sağ ve sol vucud yarılarında çok az farklı işlev nedeniyle asimetri açığa çıkar sanıyorum. 

Sağ-sol kıyaslaması için en iyi örneklerden birisi sağ – sol böbreklerdir. Bunların uzunluk ve ağırlıklarını koyunlarda ve ineklerde araştırdım. Yaptığım ölçümlerde, koyunlarda 0-1 cm arasında değişen sonuçlar aldım.
        Sağ yüz                           sol yüz 

Bu asimetriyi vucudun sağ ve solundaki hücrelerde ,aynı genlerin farklı gen ifadesimeydana getiriyor olmalı



Öküz ve inek böbreklerinin sağ –sol karşılaştırmalarında, yine 0-30 gr. İle 0-3 cm arasında değişen asimetri bulundu. Ölçümlerde bir hata payı mutlaka var; fakat kesin olan durum, sağ ve sol böbrekler arasında, hemen tüm ölçümlerde çok az da olsa bir farklılık çıkması. Yani “asimetrinin bulunuşudur” diye düşünüyorum. Bilateral)simetrinin az miktarda da olsa eşit çıkmamasının rastlantısal değil, bir doğa kanunu olduğunu, matematiksel oranlarda bulunduğunu ileri sürüyorum.
Bir fotoğrafımızın sağ ve solunu işaretleyerek, ayna görüntüsünün fotokopisi alındığında, sağ ve sol yüzümüzü ayrı ayrı görmek mümkün olur. İlişikteki resimde, sağ ve sol asimetrisi bende oldukça belirgin.(Kopya edilemedi,Dergideki orijinal makalede mevcuttur.Bilim ve Teknik Dergisi
Nisan 2007)





Himalya tavşan yavruları Birisi 25 derecede diğeri 30 derece üstünde yavrulatılmış.

Purebredhimalayan 01.JPG

Himalya Tavşanı

Himalaya tavşanı farklı sıcaklıklarda Fenotipinde(Dış görünüş) farklı cevaplar verir. Örneğin 25C’de ayaklar, kulaklar ve siyahtır diğer kısımlar ise beyazdır. Eğer 30C ve üzerinde gelişirse siyah olan bütün yerler beyazlaşır. Aynı genlere sahip olmasına rağmen çevrenin etkisiyle genlerin tepkileri farklı olabiliyor.

Benimde savunduğum,ileri sürdüğüm şey;aynı gen vuvudumuzun sağ ve solunda  biraz farklı işlev görmekte ve sağ -sol asimetrisi yaratmaktadır.


Doğada ve İnsanda Altın Oran

İnsan vücudunda altın oran saptaması, vücudumuzun aynı tarafı için, yani sağ yada solu alınarak belirtilmekte. Parmak ucu – dirsek arasının, el bileği- dirsek arasına oranı; ön kolun orta parmağı kadar olan uzunluğunun, bilek orta parmak uzunluğuna oranı gibi. 

Bu sayılar genellikle altın oran olarak kabul edilen, 1,618 sayısına yaklaşık değerdir. Örnek olarak, göbekle ayak arasındaki uzaklık 1 birim kabul edilirse, insan boyu 1,618’dir. Kolumuzu dirsek 2 bölüme ayırır. Büyük olan üst bölümün, küçük olan alt kola oranı yine altın oranı verir. Parmaklarımızın boğumları arasında bile altın oran vardır.
Piramit tabanın, yüksekliğine oranı yine altın oranı verir. Ayçiçeğinin merkezden dışarıya doğru, sağdan sola ve soldan sağa doğru sayılarının oranı yine altın orandır. Doğada birçok örnek daha var
.
Altın Oran ve Fibonacci Sayıları
Fibonacci sayıları 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144…. Şeklinde devam eder. Burada matematiksel bir dizilim var. İlk iki sayı dışında, bir önceki iki sayının toplamı, sıradaki sayıyı verir.

Fibonacci sayılarının sıralı olarak birbirlerine oranı altın oran sayısı olarak kabul edilen 1.618’e yaklaşık değerlerdir. (8/5=1.6), (144/89=1,6179) örneklerinde olduğu gibi.

Bir doğru parçasına AB diyelim. Bu doğru öyle bir yerden bölünmeli ki buraya C diyelim; büyük parçanın (CB) küçük parçaya  oranı (AC), tüm doğrunun (AB), büyük parçaya (CB) oranına eşit olsun. Bu oran her ölçü için 1,618’dir. Buna altın oran denilir.


A_____________________C_________________________________B
Altın oran; CB/AC=AB/CB=1.618; bu oranın değeri her ölçü için 1.618’dir.


Sağ –Sol Asimetrisinin Matematiksel Bir Formülü Olabilir mi ?
Sağ- sol birbirlerinin zıtları. Ellerimizi karşı karşıya tam bir uyum içinde getirebiliriz; fakat üst üste getiremeyiz. Tıpkı sağ eldiven, sol eldiven gibi.

İnsan vücudunun bilateral simetrik yapıda olduğu kabul edilir. Vücudumuz tam ortasında geçen dikey bir hatla ikiye bölünürse, sağ ve solumuzun simetrik olduğu gözlenir. Yukarıdaki bölümde simetri farklılığını anlatmaya çalıştım. Zayıf matematiğimle asimetri farkını formüle etmeye çalışacağım.
Doğada ve evrende çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Matematikçiler daha özgün formüller sunabilir. Bulgularıma dayanarak açıklamaya ve kanıtlamaya çalışacağım düşünce,  benzer,simetrik görünümlü canlılarda ve bazı cansız varlıklarda kesinlikle matematiksel bir asimetri oranının bulunduğu ve bunun temel doğa kanunlarından biri olduğu düşüncesidir.
Sağ –sol asimetri oranını bulmanın en kolay yolu, fazla olanı, küçük olana bölmek. Benim sağ bacağım, sol bacağımdan 2 cm. uzun. 103/101=1,0198 denebilir. Bu durum yalnızca belirli bir olgu için geçerli olacağından fazla bir önemi yok sanırım.
Altın oranı bulma formülünü az bir değişiklikle sağ-sol asimetrisine uygulamaya çalıştım.
Sağ bacağım 103- sol bacağım 101 cm. 103/101=1,0918 103+101=203 cm.
Sağ –sol toplam uzunluğunu,büyük olana bölelim; 203/103=1,9708 bu rakamla ilk elde ettiğimiz rakamı toplayıp, ikiye bölüyoruz.
1,9708+1,0918=3,0626 3,0626/2=1,53133
Sağ ve solumuzun tam simetrik olduğunu varsayarak, bu formülü uyguladığımızda; her ölçü için bu rakam 1,5. sağ kolumuz 50,sol kolumuzda 50 cm olsun. 50/50=1 100/50=2 2+1=3 3/2=1,5
Mutlak simetri olduğunda bu formüle göre, ölçü birimi ne olursa olsun her zaman 1,5 elde ederiz. Bir taraf 0,000000….1 oranında fazla olsa, elde edilecek sayı 1,5’ten yukarı olacak.
Canlılarda ve bazı cansız varlıkların sağında ve solunda ,1,5 ile 1,618 arasında değişen asimetri oranları var. Benim önerim, bu sayının simetrik görünümlü canlılarda ve bazı cansız varlıklarda (sağ-sol tanımlaması yapılabilen) temel bir sabit olduğu. Yani, 1,50 ile 1,618 arasında türe göre, hatta aynı türün bireyleri arasında değişen, fakat asla bu oranların altında ve üstünde olamayan bir asimetrinin olduğu. Bu kural, Atom altı parçacıkların, nötron ve protonun, DNA, tüm canlılar, hücre bölünmesi ve belki de Güneş Sistemi’ndeki gezegenler  hatta tüm Evren için geçerli olabilir.




                                                         
                         Sağ ve sol beyin yarım küreleri tam simetrik değildirler ve farklı fonksiyonları vardır.Beyin yarı kürelerinin birbirleriyle bağlantısı kesilirse,iki ayrı bağımsız beyin olarak işlevlerini sürdürmeye çalışırlar.Beyin kürelerinin bağlantıları kesilen hastalarda zıt yönlü davranışlar görülmekte.Hasta bir eliyle pantolonunu giymeye çalışırken,dier el ise çıkarmaya çalışır.






Sağ elli ve sol elli DNA sarmalları.Zıt yönde asimetriklerdir.Bu şekilde ayrıca Dünyamızn kozmik ışınlara karşı korunmasız olduğu ilk canlıların oluştuğu dönemlerdeki DNA daki değişimler gösterilmekte





   

 Şekil 1.DNA nın iki sarmalindan birisi sağ-elli(right-handed),diğeri sol-elli(left-handed)yapıda ve ayna görüntüsünün tersi yapıda birleşmiş olmalıdırlar.(5'-3',(3'-5')  Sağ elinizle sol elinizi karşı-karşıya getiriniz ve bir elinizi 180 derece yukarı veya aşağıya döndürünüz.Elde edeceğiniz görüntü DNA sarmallarının birleşmesiyle benzerdir.



Nötron kütlesi ve ağırlığı Proton’dan fazla. Birisi sağ ise, diğeri sol. Bu formül ağırlık ölçü alınarak uygulandığında, yine ayını oranlar içinde kalır.Kütle ve ağırlıkları birbirlerine yakın fakat eşit değildirler yani biraz asimetriktirler. Elektronlarıda dahil ederek ,atomdaki bu yapılaşma;Güneş sistemi,galaksiler hatta Evren için benzer yada aynı olmalı.

Kuantum kuramına göre 'bir parçacık aralarındaki  uzaklık ne olursa olsun aynı anda iki farklı yerde olabilir'Kanımca aynı anda iki farklı yerde olabilir ancak biri sağ yönlü ise diğeri sol  yönlü olmalı ve tam simetrik yapıda değildirler.





Elektronlar negatif yüklüdür ve bir elektrik alana konulduğunda alanla ters tarafa yönlenirler. Pozitronlar aynı kütleye sahip ama pozitif yüklü olduklarından elektrik alana konulduklarında, alanla aynı ama elektronla ters yönde hareketlenirler. Aralarında yine zıt yönlü ve kutuplu asimetri vardır.Elektronları sayısı her zaman pozitronlardan fazladır Zıt yönlü (sağ-sol,kuzey-güney,doğu batı,aşağı yukarı...)asimetrik ikilik kanunun temellerinden birisi Elektron(-),Pozitron(+) ikilisi olmalı









   





                                                     



İkili Evren Modeli.Sağ-sol asimetrisi ve benzerlik var fakat ikiz değiller. Birisi sağ yönlü ise diğeri sağ yönlüdür.En alttaki ikili Evren modeli Evrenin neden hızlanarak genişlediğini açıklayabilir.Genişlemenin nedeni karanlık enerjiden ziyade  diğer evrenin kütle çekimi olmalıdır.


                                     

Ayna görüntüsü Evrenler.Bu olası ikili  Evrenler tam simetrik olmamalıdır.Yani tıpkı sağ ve sol ellerimiz gibi.Sağ ve sol ellerimiz birbirlerinin ayna görüntüsü şeklindedir fakat tam simetrik değildirler.(Wikipedia)







                                             Sağ ve sol yönlü salyangoz yapılaşması ve aşağıda


                

                               
İki nötron yıldızının spiral dansı .Sonunda çarpışarak akıl almaz büyüklükte biir enerji yayacaklar ve birleşecekler..Üsteki salyangoz yapılanması ve sağ-sol yönlenmeleriyle benzerlikler var


 Evrenimizin gittikçe artan hızla genişlediği  kesinlikle biliniyor ve bu genişlemeyi gerçekleştiren gücün karanlık enerji olduğu belirtiliyor. Bence burada  da ikili asimetrik Evren yapılanması var; bunların sahip olduğu devasa karadeliklerden birinin diğer evrene  bir kütle çekimi  var ve bir evren genişlemekte  diğer evren ise büzüşüyor olmalı. 12.03 2015 te eklendi)





DNA, hücre bölünmesinin başlama ve durması, kanser hücrelerinin durmaksızın çoğalmasının yine bu asimetri oranını ihlal etmesi ile  ilgili olabileceğini sanıyorum.

Kanser hücreleri tam olmayan simetri  aşırı şekilde bozulduğundan yani tam asimetrik konuma geçtiklerinden sürekli çoğalmakta ve bölünmektedir.Nedeni  asimetrinin bozulmasıdır.

Benim Bacak ölçülerim için normal asimetri oranını  oranı 1,53133-1,5=0,0313. insanlarda ve hayvanlarda sağ-sol asimetri oranları bu rakamlar civarında. Bitkilerde altın oranı yaklaşan sayılar elde edilir; fakat altın oranı aşamaz diye düşünüyorum. (ayçiçeği ve papatyada olduğu gibi ) ağaçlardaki sağ-sol yaprak sayısı, “tavan orana yaklaşık) diye düşünüyorum.


Altın oran “neden tavan olarak alınıyor?” sorusuna gelince. Fibonacci sayılarından ardışık birer rakam alalım: Sağ 55 cm., sol 34 cm. olsun 55-34=1,6176 89/55=1,61818181818
1,61818181818+1,61764705882=3,235828877:2-1,6179144385-1,5=0,1179
Görüldüğü gibi bu rakam hemen hemen tavan rakamdır, asimetri sabiti için yine de geçerlidir; ancak bitkilerde ve ağaçlarda olabilir. Bilateral simetri bulunan insanlar için bu oranlara artık belirli oranda asimetri olarak değil, anomali olarak bakılır.
 Son olarak, simetrik görünümlü canlılarda; belirli bir asimetri oranı, başka bir değişle sağ-sol simetrisinin belirli oranda eşitsizliği, bilinen canlılık özelliklerine eklenebilecek başka bir kriter olabilir.Bu olgu aynı zamanda yaşamın ve evrenin temellerini oluşturan bilinmeyen bir doğa kanunu göstergesi olabilir.
1Nisan 2007
Dr. Engin Sayın /Bodrum

Not:
Bilim ve Teknik dergisinde Nisan  2007 de yayınlanan bu makaleye bazı eklemeler yapıldı ve ingilizce makaleler yazdım..(gene expression and function may be different betweeen the right and left part of the body... Similar pair planet formation and Space-time curvature...Teory of everything and similar planet formation, dualiti law. Paçacıklar,Atomlar ,moleküller ,Güneş sistemi,galaksiler ve Evrenler benzer çiftler şeklinde oluşmuştur düşüncesindeyim


Fiziksel ve kimyasal benzerlik gösteren,tam simetrik  olmayan ikili yapıda,"elli"(handed) ve şiral özellik gösteren sağ-sol yada yukarı-aşağı pozisyonda  aynı ortamda  yerleşmiş partiküllerden evrene kadar herşey ,bilinmeyen bir fizik kanuna göre meydana gelmiş olabilir.Bilinmeyen bu yeni fizik kanunu "Herşeyin Teorisi" nin temelini olmalı..Bu teoriye asimetrik ikililik  yada asimetrik ellilik(handedness) denilebilir














--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DNA ve Zincirler

DNA yapısında Leading zincir  5'-3' şeklindedir.Lagging zincir ise  ise 3'-5' şeklinde oluşur(Fosfat ve şeker moleküllerine göre).Vucudun diğer yarısında ayna görüntüsünün tersi şeklinde yapılanma nedeniyle Leading zincir lagging zincir pozisyonuna geçiyor olmalı.Laging zincir ise 5-3 pozisyonuna geçtiği için leading zincir olarak işlev görür.Protein sentezinde daima 5-3 yönündeki zincir kullanılır ve hepsi sol elli olan aminoasitler meydana getirilir.İkili sarmal daki zincir ve genler ,vucudun diğer yarısında birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi şeklinde lyapılanmış olmalı.Vucut yapımızı genler oluşturur ve aynı genin farklı yerleşimi sağ-sol asimetrisini meydana getirebilir.



DNA nın iki zinciri vardır ve bunlar zıt yönlü ve asimetriktirler.(Leading and lagging zincir) DNA ,RNA lardan meydana gelmiştir.Uygun ortamda zıt yönlü yani sağ ve sol yönlü iki RNA zinciri tıpkı sağ ve sol ellerimizin ayna görüntüsünü tersi şekline asimetrik yerleşmesi ve yine ikili sarmal DNA nın da her iki vucud yarısındaki hücrelerde birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi asimetrik yerleşimi sağ-sol asimetrisini  meydana getirmiş olmalı.Sağ-sol asimetrisi yaşamın oluşmasında temel faktörlerden biri olabilir.






 Sağ elde Leading zincir(5'-3') ise sol elde leading zincir vucud yarılarında zincilrerin ve bunların oluşturduğu helical sarmalların birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi yerleşimi nedeniyle (3'-5') olmalı. Bu yerleşim vucud sağ ve sol  yarısındaki hücrelerde leading  Strandin protein sentezinde hep kalıp olarak kullanılmasını sağlamakta ve sağ elli Leading strand zıt yönde kopyalanarak daima sol elli aminos aidler oluşmakta.

Bir başka deyişle vucud sağ yarısında  leading zincir ile vucud sol yarısındaki lagging zincir aynıdır.
Leadind ve  ladding zincir birbirlerinin tersi ayna görüntüsü  (inverted) tersi şekline lokalize olmuşlar..DNA zincirleri vucudumuzun sağ ve solunda aynıdır fakat pozisyonları ayna görüntüsünün tersine çevrilmiş şeklinde olmalı. İki zincir fiziksel ve kimyasal olarak  tam simetrik değildir .Zincirlerde ve bunlarin oluşturduğu ikili sarmallardaki vucud sağ yarı ve sol yarı  vucud hücrerelerinde ayna görüntüsünün tersi yerleşim ve asimetrisi  farklı gen ifadesi olarak ortaya çıkmakta ve sağ-sol asimetrisi meydana gelmektedir.Yani vucudumuzun sağ yarısındaki genler ile sol yarısındaki aynı genler tümüyle tam simetrik ve aynı değildir;Bu farklılılığı, sağ-sol asimetrisi olarak görürüz.
Vucudumuzun sağında ve solundaki  hücrelerdeki DNA zincirleri ve her iki vucud yarısında da birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi şeklinde yerleşmesi nedeniyledir .Tüm aminoasitlerin sol -elli olması da zincirlerin ve helical sarmalların bu lokalizasyon nedeniyledir.
Vucudumuzu tam ortadan geçen bir hatla ikiye bölersek sağ yarımızdaki genler dahil herşey sağ elli ve sağ yönlü,sol tarafımızda ise yine sağ elli fakat sol yönlüdür. Bu yerleşim bir canlı olabilme özelliklerindeen  biri olmalı.Vucudun her iki yarısında da leading strandin kalıp olarak kullanılması ayna görüntüsünün tersi yerleşim nedeniyle sağlanmakta.

                                                                                             

 İnsan vucudunu tam ortasından geçen bir hatla ikiye ayırdığımızı düşünelim(Bak şekil 1.)
Vucudun sağ yarısında Leading zincir (5'-3')( kırmızı) sağ elin ters dönmüş dışı;,lagging zincir(3'-5') (mavi) sağ elin içi şeklinde gösterilmiştir.Eğer vucudun diyelim sağ  tarafında DNA zincirleri  (5'-3')-(3'-5' şeklinde lokalize olurlarsa,vucudun solunda bunlar ters konumda yerleşirler yani leading zincirle ,lagging zincir yer değiştirmişlerdir.Yani (3'-5')-(5'-3') pozisyonuna geçerler.Zicirlerin sağ ve sol el örnek alınarak  gösterilmesinin nedeni,daha iyi bir anlatım sağlayabilmek içindir.Sağ elimizi aynada sol elimiz olarak görürüz .Bu durumda zincirler vucudun sağ ve solunda ayna görüntüsünün tersi şeklinde dizilmiş veya yerleşmiş olmalı.

Bu genetik yerleşime göre vucudumuzun sağ yarısını Leading zincir inşa ediyorsa,sol yarısını zıt konumu nedeniyle  lagging zincir inşa ediyor olmalı.Sağ-sol asimetrisinin temel nedenlerinden biri bu farklı  lokalizasyon nedeniyle aynı genlerin vucudun sağ ve sol yarılarında biraz  farklı fonksiyon göstermesi  olmalıdır.Sağ ve sol ellerimizin birbirlerinin  ayna görüntüsü şeklindedir ,kiraldir fakat tam simetrik değildirler.

Bu yapılanma şekli vucudun sağ yarısındaki hücrelerdeki genlerin,vucudun sol yarısında yine aynı genlerin  farklı işlevi nediyle ,iki vucud yarısının neden tam simetrik olmadığını açıklayabilir.  13.10.2017)



Herşeyin teorisi ve sağ-sol asimetrisi


Sağ-sol asimetrik yapılanma,Herşeyin kuramı teorisinin önemli halkalarından biri olmalı.Atom altı parçacıklardan (yukarı-aşağı kuark)-Atoma(proton- nötron),Güneş sisteminden Gökadalara kadar Evrende var olan  canlı -cansız herşey de bu yapılanma modelini görüyorum.Bu olguya Evren de dahildir.Neden Evrenimizinde tam simetrik olmayan bir benzeri olmasın?Bu Evrenlerden birisi Sağ yönlü ise diğeri sağ yçnlü olmalı.(Bak ikili Evren modelleri)

Sağ ve Sol elimizdeki Aminoasitlerin ve proteinlerin dizilimi birbirlerinin ayna görüntüsünde şeklinde olmalı.Aynada sağ elimizi sol elimiz olarak  görürüz. bBU şekil "Elli"(handed) ve Şiral(Chilarity) yapıyı gösteren güzel bir örnektir



Sol el içten dışa 180 derece döndürülmüştür.Sağ ve Sol elimizdeki Aminoasitlerin ve proteinlerin dizilimi birbirlerinin ayna görüntüsü şeklinde olmalı.Ellerimiz kiraldir;aynada sağ elimizi sol elimiz olarak  görürüz.Canlılarda tüm aminoasitler sol ellidir.Doğanın neden hep sol elli amino asitleri kullandığı bilinmemektedir.DNA zincirleri vucudun sağ ve solunda,birbirlerinin ayna görüntüsünün  tersi şeklinde konumlanmış olmalı.Yani (5'-3') -(3'-5') diğer vucut yarısında (3'-5')-(5'-3')şeklinde.

"Atomdan-Evrene kadar;Sağ-sol yada aşağı yukarı  olarak yapılanmış ,hafif asimetrik, fiziksel ve kimyasal benzerlik gösteren, elli(Handedness) yada kiral(Chirality)yapılanmış herşeyin  temelinde ,bu tanımlanmamış fizik kanunu olmalı"

Sol -Thalomide                    Sağ-Tolidomide

Thalidomide Şiral bir moleküldür;eşit miktarda,aynı yapıda fakat sağ elli ve sol elli iki izomeri vardır.Bunlardan biri sabah bulantılarına iyi gelirken ve hiç bir yan etkisi yokken,diğeri ise çok tehlikelidir.Hamilelerde bebek anomalilerine yol açmaktadır ve kesinlikle kullanılamaz.Burada önemli olan yapısı tamamen aynı olan iki molekülün sadece yön farkı nedeniyle ,zıt etki oluşturmalarıdır.







DNA nın leading zinciri(3-5) ile Lagging zinciri(5-3) nin birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi şeklinde ve asimetrik olarak  vucudun sağ ve solunda hücre çekirdeklerine  yerleşmiş olmalı . . SAynada sağ elimizi sol elimiz olarak görürüz. DNA sarmallarından biri sağ-elli(right-handed) diğeri ise sol-elli(Left-handed) yapıda ve asimetriktirler. Ellilik yada kiralite ve ters yerleşime bağlı  olarak   vucudun her iki yarındaki  hücrelerin DNA sındaki sarmalardaki   aynı genin çok az  farklı gen ifadesi göstermesini sağlayabilir. Bu olgu sağ-sol asimetrisini oluşturmalıdır.(Genes expression should be different between the right and left part of the body.Engin Sayin 2008)Leading zincir ,lagging zincirin ayna görüntüsünün tersi olmalıdır;

Sağ elde Leading zincir(5-3) ise sol elde ladding zincir(3-5) olmalı.DNA zincirleri vucudumuzun sağ ve solunda aynıdır fakat pozisyonları ayna görüntüsü şeklinde olmalı. Kanımca,bu iki zincir fiziksel ve kimyasal olarak tam simetrik değildir;sağ ve soldaki ölçülmesi zor bu farklılık, farklı gen ifadesi olarak ortaya çıkmakta ve sağ-sol asimetrisi meydana gelmektedir.Yani vucudumuzun sağ yarısındaki genler ile sol yarısındaki aynı genler tümüyle tam simetrik ve aynı değildir;Aralarında tirilyonda bir olsa da bir farklılık vardır. sağ elli ve sol elli yapıda olmalıdırlar aynı sağ ve sol elimiz gibi benzer fakat farklı yapıdadırlar.

Vucudumuzu tam ortadan geçen bir hatla ikiye bölersek sağ yarımızdaki genler dahil herşey sağ elli,sol tarafımızda kalanlar sol ellidir ve bu iki taraf tam simetrik değildir aynı sağ el-ayak,sol el ayak gibi olmalıdırlar.


Kısacası bir atomun yapısı ile Güneş sisteminin hatta galaksi ve evren  yapısı arasında ,oluşum temeli bakımıdan hiç bir fark yoktur.Bir bakteri ile insan  arasında hücre bazında hiç bir fark olmaması gibi.DNA zincirlerimizin yerleşimi bizde ve bakterilerde aynı .Farklı olan Evrimle oluşan gen sayısı ve mutasyonlardır.
15.01.2015 Engin Sayın.

----------------------------------------------
Fiziksel ve kimyasal benzer çiftler şeklinde,  hafif asimetrik yapıda,  sağ-sol yada üst-alt şeklinde ikili yapılaşma,ellilik ve şiralite ; herşeyin oluşumunda temel etkenler olmalı.Kanımca buna "benzer ikilik kanunu" da denilebilir.Bu kanun canlı ve cansız tüm varlıklar için geçerli olmalı DNA mızda da ikililik kanunu geçerlidir  .DNA nin leading (5-3) ve Ladding(3-5) zincirleri birbirlerinin tersi formunda ikili yapı  gösteriyor olmalı.

Sağ-sol asimetrisi;  vucudun sağ ve solunda yer alan aynı genlerin ,vucudun sağ ve solunda birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi yerleşmeleri nedeniyle oluşmalı. .Nasıl sağ elimizle sol elimiz farklı ise ,vucudun sağ ve solunda yer alan aynı genler birbirinden fonksiyon olarak çok az  farklı olmalıdır.Sağ elimizi aynada sol elimiz olarak görürüz.Ellerimiz şiraldir ve sağ elimizi sol elimize üst-üste simetrik yerleştiremeyiz.(Karşı karşıya koyabiliriz).Genlerin yerleşimide aynen böyle olmalı .Yani vücudumuzun sağındaki genler,DNA,hücreler,dokular ve organlar,vucudumuzun soluna ayna görüntüsünün tersi  şekline yerleşmiş olmalı.(2017)
Su,buz ve su buharı aynı moleküler yapıya sahiptir sadece  moleküler dizilimleri farklıdır.Aynı canlının sağ ve solunda benzer yapılanma farklılıklar doğuruyor olmalı.

Çok hücreli tüm canlı vucutlarının sağ ve sol yarıları tam simetrik değildir ve farklılıklar vardir.Bu iki farklı yarım vucut yapılarının birleşmesiyle tek bir canlı vucut yapıları oluşur.Yapay bir canlı henüz yapılamadı.Bunun en önemli sırlarından biriside sağ-sol vucut yapılarının farklı olması yanı tam simetrik olmayışıdır

Nature(557,S8-S12 (2018)bilincin nerede olduğunu anlayabilmek için ,sağ ve sol gözlere farklı uyarıcıların sunulduğu deneylerden söz ediliyor;varsayalım, sol gözünüze D.Trump ve sağ gözünüze H.Clinton resmi gösteriliyor.Trump ve Clinton karışımından oluşan garip bir imaj görebileceğimizi sanırız.Ama aslında birkaç saniye Trumpu  görürüz ve kaybolur sonrada  birkaç saniye Clintonu görürüz oda kaybolur tekrar Trumpu görürüz.Sinir bilimcilere göre beynimiz belirsiz girdi almaktadır ve karar veremez.Gördüğü şey Trump mu yoksa Clinton mu?

Kanımca bu durum Van kedisinin  iki farklı göz rengine benziyor.Aslında Trumpu da Clintonu da görüyor çünkü vucudun diğer sağ ve sol tarafındaki farklılıklar gibi sağ ve sol göz birbirinden farklı.Ortak benzer resimi algılamadıkları yada olmadığı  için  durum karışıyor ve öyleyse herikisini  sırayla göstereyim diyor beynimiz. Oksipital loptaki görme merkezi de farklı sağ ve sol yarımlarda meydana gelmiş olmalı. Tıpkı sağ ve sol elimiz gibi.Arada sadece birbirlerine uzaklık farkı vardır.

Dahada ileriye gidersek;bir insan yada diğer canlılar farklı ve simetrik olmayan iki sağ-sol vucut yarısından oluşmakta.Yani bir canlı bünyesinde, yarımşar iki canlı barındırıyor ve bunların bütünleşmesiyle tek canlı olarak işlev yapıyor.(Haziran 2018)

Not;Nature çevirisinde "Herkese Bilim ve Teknoloji Dergisi Haziran 1 " sayısından yaralanılmıştır.


Not:Son araştırmalarda,sağ ve sol elimizdeki bakterilerin bile farklı olduğu saptandı.Neden böyle bir şey olabilir?



 Atomaltı parçacıklardan Evrene kadar  her şey;tam simetrik olmayan ,fiziksel ve kimyasal olarak benzer , zıt yönlü (sağ-sol ,kuzey-güney,yukarı- aşağı.. ..)   ve birbirlerinin ayna görüntüsü şeklinde ve  biraz asimetrik ikili(elli-handed) yapıda oluşmuşturlar.

Bu olgu bilinmeyen temel bir doğa kanunu olabilir.Bu kanuna " hafif asimetrik zıt yönlü ikililik"adı verilebilir.

Not:İnsan vücudunu tam ortadan ikiye ayırdığımızı düşünüp ,vucud sağ ve sol yarıların da gördüğüm tam simetrik olmayan yapılaşmanın aslanda Evrenden atom-altı parçacıklara kadar ,canlı- cansız her şeyde var olduğunu gözlemledim."Zıt yönlü hafif asimetrik ikililik" in bir Evrensel kanun yada özellikle canlı varlık yaratabilmenin temel faktörlerinden biri olmalı.



                  İKİLİ   EVRENLER  ASİMETRİSİ VE ZIT YÖNLÜLÜK



 
     
                                  Halka şeklinde iç içe ,zıt yönlü ve tam simetrik olmayan Evrenler((Kasım 2022 de Bu yazıya         eklendi)


Madde  ve anti-madde arasındaki küçük simetri farkının,sağ-sol vucud  asimetrisinden farkı yoktur. Benzerlikleri aynı kanuna bağlı olmalı.
Büyük patlamadan bir süre sonra sadece madde ve anti -madde vardı ve bunlar birbirlerini sürekli olarak yok ediyordu.Madde ve anti-madde arasında ki çok  az bir asimetri farkı ,bugün gördüğümüz Evreni oluşturmuştur.Bizim Evrenimiz maddeden oluştuğuna göre,asimetri farkının anti-madde lehine olduğu durumlarda da sadece anti-maddeden oluşmuş Evrenler olmalıdır.
Madde ve antimaddenin birbirlerini yok etmesiyle oloşan devasa enerji karanlık enerji olabilir.Karanlık Enerjide karanlık maddeni yaratıcısı olabilir.Karanlık madde ve Enerji  aynı zamanda  iki süper -süper karadeliğin çarpışmasıyla oluşan BING_BANG nedeniyle neden oluşmasın?Maddenin akıl almaz küçüklükte bir noktada yoğonlaşmasıyla meydana geldiği  söylenen  BING-BANG  teorisinden daha bilimsel ve fizik kurallarına daha yatkın gibi ...Bu durumda çoklu Evrenler olası görünüyor .Suya atılan taşın oluşturduğuhalkalar gibi ,içten -dışa gittikçe büyüyen saysız denilebilecek Evrenler bulunabilir.En içte  yeni oluşmuş en genç Evren yada ikiz asimetrik Evrenler,en dışta ise en yaşlı Evren ise limit büyüklüğe yada genişlem  yada yaşamının sonuna gelmiş Evren olmalı.Her şey gibi Evrenlerde doğup büyüyüp ölüyor olmalı



                              Andromeda ve Samanyolu


Andromeda ve samanyolu da ikili benzer yapılar olarak nitelemek mümkün .Zıt yönde ilerledikleri için çarpışacaklar.Bunların  karadelikleri de sağ-sol  asimetrik ikili yapıda olmalı; karadelikler  birleşerek tıpkı insan vucudunun sağ ve sol kısımlarının birleşerek tek bir vucut oluşturması gibi. Atomdan hatta atom altından Evrene kadar herşey de asimetrik ,fiziksel ve kimyasal benzerlikleri olan ikili yapılanma var ayrıca zıt yönlü ikilik te uzaklık sınırı yoktur.

             BÜYÜK PATLAMA ve EVREN

Evrenin bir atomdan bile küçük ,çok ypğun bir tekilliğin patlamasıyla oluştuğu kabul görüyor.Bu teori kuantum teorisine aykırı olmalı.

Tekillikten meydana gelen Büyük patlama yerine ,çok büyük bir süper üstü ,karşıt maddelerden oluşmuş  iki karadeliğin  çarpışıp patlamış olması Evreni meydana getirmiş olmalı.

Farklı Evrenlerin yada ikiz Evrenlerin oluşturduğu iki süper-üstü karadelik çarpışıp patlamış olması yeni bir Evren yada ikiz zıt yönlü Evrenler meydana getirmiş olabilir;Bu teori tekilliği olası görmeyen Kuantum teorisini destekler.

   Büyük patlamadan sonra madde ve anti madde oluştuğu bilinmektedir.  Madde ve anti madde eşit olmamalı ve bu simetri farkı bilinen Evrendeki maddeyi oluşturmalıdır. Anti-madde fazla ise ,anti maddeden oluşan bir Evren meydana gelmeli.       Birbirini yok eden madde ve anti- madde birleşmesi sonucu çıkan Enerji karanlık maddenin ve Enerjinin olası kaynağı olabilir 

Oluşan her madde ise  sağ ve sol yönlü yada başka deyişle  elli(handed) madde şeklindedir.  .Sağ yönlü ve Sol yönlü maddeler tıpkı ellerimiz gibidir. Vucudumuzun her iki yarısının   birleşerek tek vucud oluşturmasına benzer şekilde ,her türlü madde ve varlığın sağ ve sol yarılarının birleşmesiyle tek bir canlı veya cansız varlık  meydana getirirler.Sağ ve sol ellerimiz ayna görüntüsü şeklinde fakat tam simetrik değildirler.Karanlık maddeyi oluşturan parcacıklarda "Mutlak Simetri"olmalı.Mutlak simetri nedeniyle gözlemlenemiyor olabilir(2022 Kasım da eklendi) 

Çarpışma sonucu olan büyük patlamadan madde ve anti maddeden oluşan iki Evren meydana gelebilir.Evrenlerin de kedi içlerinde sağ-sol,güney kuzey gibi  zıt yönlülük ve fiziksel ve kimyasal benzerlikler oluşur. Kural,  made ve anti-maddeden oluşabilecek tüm canlı ve cansız varlıklar için geçerlidir.

Dünyanın kuzey ve güney yarım kürelerinin birleşerek tek bir Dünya oluşturması da sayısız örnekten biridir.

Sağ-sol asimetri kanunu" Evrenlerin ve herşeyin oluşmasında da belirleyici olabilir.Asimetriyle birlikte fiziksel, kimyasal benzerlik ve zıt yönlülük ve yüklülük  olmalıdır.(Homokiralite)


19.12.2018

enginsayinbodrum@gmail.com

Yokuşbaşı Mah.İbrahim Gökbel Cad.NO;105
Bodrum

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa