24 Temmuz 2017 Pazartesi

Kiralite ( elllilik -handednes-chirality)ve zıt yönlü asimetrik ikililik ve DNA zincirlerindeki ayna görüntünün tersi yerleşimi temel bir doğa kanunu olabilir

Kiralite ( elllilik -handednes-chirality)ve zıt yönlü asimetrik ikililik ve DNA zincirlerindeki ayna görüntünün tersi yerleşimi temel bir doğa kanunu olabilir,


             Resmin sol  yarısındaki mavi renkteki avuç içi açık sağ el leading strand(5'-3') konumu olarak şekillendirildi Yanındaki kırmızı sağ el ise mavi elin 180 derece aşağı yöne çevrilmiş dış yüzü lagging strand(3'-5') olarak gösterilmiştir. Şeklin sağ ve sol yarısında ise her iki sağ eldiven yada ikili sarmal DNA canlıların sağ ve sol vucud yarılarındaki hücre çekirdeklerinde birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi şeklinde yapılanmış olmasını açıklamakta. Şekilde çizildiği gibi  leading ve lagging zincirleri hücre çekirdekleri  içinde  birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi ve ayrıca DNA sarmalının vucudun sağ ve sol yarı bölümlerindeki hücre çekirdeklerinde yine birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi yerleşimini belirtiliyor..Hem DNA zincirlerinin birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi hem de DNA ikili sarmalının vucud sağ ve sol yarı bölümlerinde ayna görüntüsünün yerleşimi önemli bir canlılık sırrı olmalı



                                                                                      

                                                                                   dailyknowledge.com

                                                                            
                                        Sol-elli(left-handed)bir amino asidin canlıların sağ ve sol vucud yarılarındaki hücrelerdeki ayna görüntüsünün tersi yerleşimi
            
 DNA ve zincirleri aynı zamanda sol- elli amino asitler canlı vücut yarılarının sağ ve sol  bölümündeki hücrelerde birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi şeklinde yapılanmış olmalı.DNA ve DNA zincirlerinin bu yerleşimi protein sentezinde daima leading strand'in kalıp olarak kullanılmasını sağlar ve zıt yönde kopyalanması nedeniyle sol-elli (left-handed) amino asitler daima  canlı yapılanmasında kullanılır.



               DNA zicirleri sağ-ellidir ve protein sentezinde oluşturulan tüm amino asitler sol ellidir.Zincirlerin  hücre çekirdeklerinde birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi kiral bir yerleşimdedir ve DNA sarmalınjn bir bütün olarak  vucudun sağ ve sol yarılarındaki hücre çekirdeklerinde birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi lokalizasyonu hafif asimetrik ve kiral bir yapı içinde yerleşmiş olmalıdır.İkili sarmalın sağ ve sol vucud yarılarında  ve zincirlerin yine hücre çekirdeklerinde birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi kiral  yerleşimi, protein sentezinde hep leading Strand'in kalıp olarak kullanılmasını sağlıyor ve bu nedenle de tüm aminoasitler sol elli kopyalanıyor.
Doğa'nın en önemli canlılık meydana getirme sırlarından birisi belkide en önemlisi DNA nın ayna görüntüsün tersi ve yine 
 zincirlerin birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi yerleşmesi olabilir.

Elllik(Handedness) veya kiralite(Chirality)

Ayna görüntüsü,kendisiyle  üst üste çakışmayan(süperpoze olmayan) cisimlere kiral cisimler denilmektedir.Çakışanlara da kiral olmayan(achiral)cisimler yada sistemler olarak nitelenmekte.Kiral cisim ve ayna görüntüsüne "enantiomorf"lar denir.Thalidomit bir şiral moleküldür.Sağ ve sol elli (R-handed ,L-handed) isomerlerini eşit oranda ihtiva eder.Bir isomer sabah bulantılarına iyi gelir fakat diğer izomer aynı yapıda olmasına rağmen kanserojendir ve doğum anamolilerine yol açar.Aralırındaki tek fark sağ elimizle sol elimizdeki fark gibidir.Aynı yapıda olmalarına rağmen çok farklı fonksiyonları vardır..Buna kiralite(chilarity) yada sağ-sol ellilik(handedness) denilmektedir.

                                                                       
                                             
 


                                                                                       sol el içi                    sol el dışı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  DNA de sağ sarmal baskındır ve ikili sarmallar ve hücre çekirdeklerindeki  zincirler birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi şeklinde yani zıt yönlü asimetrik ikili sarmal yapı oluştururlar.Aynada sağ elimizi sol elimiz gibi görürüz fakat aslında görünün sağ eldir.Sağ ve sol ellerimiz kiraldirler ve tam simetrik değildirler.DNA zincirleri hücre içinde birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi şeklinde yerleşmiş fakat dahada önemlisi sağ ve sol vucud yarılarındaki ikili sarmal yine birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi yerleşmiş olmalı. Ayna görüntüsünün tersi kiral ve tam simetrik olmayan yerleşim modeli bir canlılık sırrı ve bir doğa harikası olmalı sanıyorum.







Pek çok molekül, sol ve sağ el gibi birbirinin ayna görüntüsü olan iki versiyondan meydana  gelir. Hücreler genellikle protein üretmek için amino asitlerin sol taraf versiyonunu kullanır.DNA sağ ellidir fakat protein moleküllerinin oluşumunda sol elli aminoasitler kullanılır. Yaşamın oluşmasında zıt yönde asimetrik ellilik ve kiralite temel  bir kural olmalı.



                                                                                        


                                                          

                                                        zıt yönlü ve tam simetrik olmayan ikili Evren  chiral bir yapılaşma


Bir molekülün sağ yada sol elli olmasının gen ifadesinde ve işlevinde son derece önemli temel faktörlerden biri olduğunu düşünüyorum.DNA sağ ellidir, tüm amino asitler sol ellidir.(Ayrıntı için DNA ve canlılarda el tercihi ve moleküler tanıma mekanizmaları)
Sağ ve Sol elimizdeki Aminoasitlerin ve proteinlerin dizilimi birbirlerinin ayna görüntüsü şeklinde olmalı.Aynada sağ elimizi sol elimiz olarak  görürüz. bu şekil "Elli"(handed) yada kiral(Chilarity) yapıyı gösteren güzel bir örnektir.(Bak şekil 4)
Van kedisinin  göz renkleri farklıdır.Neden  ve nasıl olabilir?Nasıl oluyor da bazı insanlarda ve hayvanlarda iki farklı göz rengi olabiliyor?Neden vucudumuzun sağ ve sol yarısı tam simetrik değil.
İnsanlarda da nadir olarak sağ ve sol göz rengi farklı (Heterokromia)olabiliyor. Bunun nedeni sağ ve sol gözü oluşturan genlerin kiralite nedeniyle,  farklı fonksiyon göstermesi olmalı. Yani vucudun sağ ve sol  tarafındaki  aynı gen pozisyonları nedeniylefarklı fonksiyon gösteriyor olmalı.Bu durum  iki zincirli DNA nın  vucudun sağ ve solunda ters yada zıt pozisyonda olması  olması nedeniyle meydana gelebilir. Yani Leading strand vucudun sağında 5'-3' konumda ise ,vucudun solunda 3'-5' pozisyona geçer ve lagging zincir olarak görev yapar.Bir başka değişle vucudumuzun sağını leading zincir oluşturuyorsa solunu lagging zincir oluşturuyor sanırım.İnsan ve diğer canlılarda sağ sol asimetrisi bu nedenle meydana gelebilir.Sağ ve sol elimizi oluşturan  aynı genler sağ vucutta bulunan  DNA zincirlerinde  "yukarı -aşağı"  konumda ise ,sol  vucut yarımında" aşağı -yukarı" konumda yani  zıt yada ters pozisyonda olmalı .Sağ ve sol ellimiz şiral ( handed) yapıdadır ve birbirlerinin ayna görüntüsüdürler fakat tam simetrik değildirler Esasen tüm insanların sağ ve sol gözleri  ve vucutların sağ ve sol yarıları  birbirinden farklıdır.Bu asimetride, DNA zincirlerinin ve üzerindeki genlerin ,vucudun sağ ve solunda zıt yönde  yerleşmesinden yada çok az farklı fonksiyon gösternesinden meydana gelebilir.Resim 1.Bir fotoğrafınızın ayna imajı fotokopisini alın,tam ortasından kesin.Yine normal aynı fotoğrafınızıda tam ortasından kesin.Sağ-sağ ve sol-sol olarak yapıştırın .Farklı iki yüzünüzü görürsünüz.Bu resim benim sağ yüzümü ve sol yüzümü göstermektedir.Aslında sağ ve sol yüzümüzün aynı olmasını bekleriz fakat değildir hatta oldukça farklıdır. Bu resim Bilimve Teknik dergisi Nisan 2007 sayısında yayınlanan "Sağ -sol asimetrisi bir doğa kanunu olabilirmi"yazısından alınmıştır.


     

            Beyin yarım küreleri birbirlerinin ayna görüntüsü ve tam simetrik değildir.




Solak olanlarda sol kol ve bacak sağdan kuvvetlidir.Yine sağ elini kulananlarda sağ el ve ayak  soldan daha güçlüdür.Sadece bu olgu bile sağ-sol asimetrisini görmek için yeterlidir.Sağ börek ile sol  böbrek aynı büyüklükte değildir.Sonuç olarak insan vucudunun ve diğer canlıların  sağı ve solu benzerdir  fakat tam simetrik değidir yani vucudu tam ortadan geçen bir hatla ikiye ayırırsak,sağ ve sol arasında bir asimetri vardır.İnsan vucudunun şeklini ve görünümünü genetik yapısı belirler.Normal olarak aynı gen sağ ve solda aynı görüntüyü oluşturmalı yani vucudumuzun sağ ve solu tam simetrik olmalıdır  fakat değil.Bu asimetrik görünümün yada yapının DNA üzerindeki aynı  genler tarafından farklı işlev sonucu meydana geldiğini düşünüyorum.Kimyasal olarak DNA, nükleotid olarak adlandırılan basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden oluşur. Bu polimerlerin omurgaları, ester bağları ile birbirine bağlanmış şeker  ve fosfat gruplarından meydana gelir. Bu iki iplik birbirlerine ters yönde uzanırlar. Her bir şeker grubuna baz  olarak adlandırılan dört tip molekülden biri bağlıdır. DNA'nın omurgası boyunca bu bazların oluşturduğu dizi, genetik bilgiyi kodlar. Protein sentezi sırasında bu bilgi, genetik kod aracılığıyla okunur ve  proteinlerin amino asit dizisini belirlenir.. Bu süreç sırasında DNA'daki bilgi, DNA'ya benzer yapıya sahip başka bir nükleik asit olan RNA'ya kopyalanır. Bu işleme transkiripsiyon denir.DNA iki sarmaldan yada iplikten oluşur .Bunlara leading (5'-3') ve lagging strand(3'-5') adı verilmektedir.Bu iki iplik  birbirlerine ters yönde yerleşmişlerdir.Protein sentezinde her zaman Leading zincir(5'-3') kalıp(template) olarak kullanılır.Vucudumuzun sağ yarısındaki hücrelerde leading zincir (5'-3') pozisyonunda ise ,sol yarısında bu zincir (3'-5') pozisyonunda olmalı. İki zincir ters pozisyonda  yer değiştirmiştir.Yani vucudumuzun sağ yarısında ki DNA dizilimi,sol yarımızda ters  ayna görüntüsünde şeklinde olmalı;bu durumda Vucudun sağında leading zincir kalıp ise solonda lagging zincir kalıp görevini üstleniyor.Ellilik (şiralite) ve bu ters yerleşim  nedeniyle aynı gen vucudun sağ ve solunda  farklı gen ifadesi oluşturmakta sanırım ve bu nedenle sağ-sol asimetrisini  meydana geliyor olmalı(.Bak  şekil 1,şekil 2.)Sağ sol asimetrisine en güzel örnek, sağ ve sol elimizdeki farklılıktır; .Aynada sağ elimizi sol el olarak görürüz ve sağ ve sol ellerimiz tam simetrik değildir.Solak olanlarda sol el diğerinden güçlüdür.Aynı gen ifadesi (expression) ve işlevinin vucudumuzun sağ ve sol yarısında  yerleşiminden dolayı  farklı olması,vucudun dışı ve içinde kısmen farklı anatomik oluşumlara yol açmakta.Bu farklı yerlesim tıpkı ellerimizin ayna görüntüsü şeklinde olabilir.DNA zincirleri de  birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi konumunda DNA yı oluşturuyor sanırım





Sağ böbrek ile sol böbrek gerek büyüklük gerekse ağırlık olarak birbirinden farklıdır.Normalde simetrik olmasını bekleriz fakat değiller.sŞekil 1. Leading zincir ,ladding zincirin ayna görüntüsünün  tersi şeklinde olmalıdır.Sağ elde Leading zincir(5-3) ise sol elde ladding zincir(5'-3') pozisyonunda leading zincir olarak görev yapıyor olmalı; vucudun bir tarafında Leading zicir 5-3 pozisyonundan 3-5 pozisyonununa  yani lagging zincir olarak yapılanmıştır.Lagging zincir ise ,diğer tarafta ters konumda yerleştiğinden leading zincir  olarak  protein sentezinide kalıp olarak kullanılır.DNA zincirleri vucudumuzun sağ ve solunda aynıdır fakat pozisyonları ayna görüntüsü  tersi şeklinde değişmiş  olmalı. Kanımca,bu iki zincir fiziksel ve kimyasal olarak benzer olsada  tam simetrik değildir;ellilik ve şiralite nedeniyle oluşan sağ ve soldaki bu farklılık, farklı gen ifadesi olarak ortaya çıkmakta ve sağ-sol asimetrisi meydana gelmekte sanıyorum. Yani vucudun bir yarısını leading zincir inşa etmekte,diğer yarısı ise lagging zincir tarafından yapılıyor olmalı.
                                  

        Resmin üstteki bölümünde sol el dış yüzü aşağıya dönük ,karşısındaki sağ el ise yukarı yöne dönük ve başparmakların yönü zıt yönleri göstermekte veya aşağı- yukarı veya sağ -sol zıt yönleri gösteriyorlar..Resmin sarı renkli alt bölümünde ise sol el içi yüzü ve başparmak yukarıyı göstermekte.Bu görünüm üst bölümdeki sol elin ayna görüntüsünü ve  DNA zincirlerinin birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi yerleşimini göstermekte.Yine sarı renkli alt bölümdeki sağ el dış yüzü ,üst bölümdeki sağ elin ve zincirlerin ayna görüntüsünün tersini veya yerleşimini açıklamakta.DNA zincirleri hücre çekirdeklerinde birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi ve yine ikili sarmal DNA da bir bütün olarak canlıların sağ ve sol vucud yarılarında birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi yerleşimiyle protein sentezinde her iki vucud yarısında Leading Strand kalıp olarak kullanılmakta ve canlılık yapıtaşları amino asitlerin sol elli olmaları sağlanmaktadır sanıyorum

Çok hücreli Tüm canlı vucutlarının sağ ve sol yarıları tam simetrik değildir ve farklılıklar vardir.Bu iki farklı yarım vucud yapılarının birleşmesiyle tek bir canlı vucut yapıları oluşur.Yapay bir canlı henüz yapılamadı.Bunun en önemli sırlarından biriside sağ-sol vucut yapılarının farklı olması yanı tam simetrik olmayışıdır ve bunun sırrı da DNA sarmalının vucudun sağ ve sol yarısındaki bölümlerinde birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi lokalizasyonu olabilir sanırım.
                                                 
                              Resimdeki  sağ ve sol ellerimiz birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi şeklinde yerleştirildi ve konum neden tüm amino asitlerin sol elli olduğunu açıklıyor sanırım. Hücre çekirdeklerinde zicirlerin birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi yerleşmesi  ve yine ikili sarmalların yine en üstteki şekilde görüldüğü gibi ,vucudun sağ ve sol yarılarında birbirlerinin ayna görüntüsünün tersi  yerleşimi protein sentezinde hep sağ elli Leading Strand'in (5'-3')kopyalanmasını sağlıyor ve sol elli aminoasit yapılanmasını sağlıyor olmalı.  

İkililik (duality) ve kiraite  tıpkı sağ ve sol ellerimiz gibi , atom ve atom altı parçacıklardan Evrene kadar  herşeyde geçerli bir doğa kanunu olmalı.(Bak İkililik kanunu ; E.S ye göre)İkili benzer ve tam simetrik olmayan Evrenler varsa ,bunlardan birisi sağ elli ise diğeri sol elli olmak zorundadır,Bu kural canlı-cansız,atom altı parçacıklar, atom, moleküller,güneş sistemi,galaksiler ve Evrenler dahil herşey için geçerli olmalı.

                              Gezegen nebulası.İki bölüm birbirlerinin ayna görüntüsü şeklinde

                                              ve tam simetrik değiller.




                                                            
                       Venüs-Dünya.jüpiter-Satürn.Uranü-Neptun gibi komşu gezegenlerde fiziksel                         ve kimyasal benzerlik gösteren ikilik var.
Evrendeki oluşumların çoğunda ikilik var

Benzerlik tam simetrik değil  ve ayrıca gezegenlerin  kuzey ve güney yarım küreleri de kendi iç yapılanmasında da bir ikilik olabileceğini düşündürüyor.




Sağ ve sol elli ayna görüntüsü Evren modelleri.Tıpkı Sağ ve sol ellerimiz gibi(sonradan eklendi)



                                                                                












                          İkili ,fiziksel ve kimyasal benzer ve tam simetrik olmayan, birisi sağ yönlü diğeri  ise sol yönlü(elli) Evren Modelleri.Bizim Evrenimiz sağ yönlü bir Evren ise ,henüz bilinmeyen sol elli fakat tam simetrik olmayan bir benzeri olmalı.

                

                                      Zıt yönlü,tam simetrik olmayan çoklu Evrenler
Yeni çoklu Evren modeli önerileri


enginsayinbodrum@gmail.com
















Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa