31 Mayıs 2024 Cuma

Evrenin oluşum teorilerini yeniden değerlendirmek gerekli olabilir.

               Evrenin oluşum teorilerini yeniden değerlendirmek gerekli olabilir.

       Yaşadığımız Evrenin nasıl oluştuğu tartışmaya açılmalı.

                                        
                                                                   Büyük Patlama ve Kararlı Durum Teorisi 
Büyük patlama teorisi ve sabit durum teorisi, evrenin kökeni ve evrimi konusunda birbiriyle yarışan iki modeldir. Varsayımlarında, tahminlerinde ve kanıtlarında farklılık gösterirler.(Physics in History)
                            

Çoklu Evrenler olası ise, büyük patlama veya çarpışma, Eski Evren içinde yeni bir Evren yada yaşadığımız Evreni meydana getirmiş olabilir.
               
            

             Küçük ama ağır kara delikler evrenin erken dönemlerine dağılmış olabilir.@scientific.(9 temmuz 2024).
Erken evrende büyük galaksiler ve karadeliklerde gözlendi;Çok kısa ve yeterli olmayan  bir zaman diliminde bu karadelikler nasıl meydana gelmiş olabilir?

BIG-BANG eski Evren içinde yeni bir Evren oluşumunu sağlayan devasa bir süper karadelik patlaması veya iki süper büyüklükte, yoğunlukta iki karadelik çarpışması nedeniyle de oluşabilir.Eski Evrendeki patlamadan etkilenmeyen süper karadelikler ve quasar,nötron diğer oluşumlardan bazıları yeni Evrene transfer olabilir ve patlama veya çarpışma ile açığa çıkan sınırsız Enerjiden ve materyelden yararlanarak  yeni bir Evren oluşturabilirler.
Henüz bilinemeyen karanlık madde ve karanlık Enerjinin doğrudan veya dolaylı olarak yeni bir Evren oluşumuna katkılarını da düşünmek keşfetmek ve karadeliklerle olası bağlantısını bulmak gerekli gibi.

                                     

Messier 87 (M87) 50 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan süperdev bir eliptik gökadadır. Yerel Evrendeki en büyük ve en büyük gökadalardan biridir ve trilyonlarca yıldız içerir. Galaksinin merkezindeki süper kütleli kara delikten yaklaşık 5.000 ışık yılı uzağa uzanan, ayırt edilebilir bir mavi plazma madde jeti görülüyor. NASA/STScl/WikiSky

Galaksiler sonsuza kadar büyüyemezler ve bir limit büyüme sınırı olmalı...Messier 87 Galaksinin merkezindeki süper kütleli karadelik patlarsa veya başka bir dev karadelik ve onun galaksisi ile  birleşme yerine çarpışırsa ne olabilir? Kanımca yeni bir Evren,eski Evren içinde oluşur. Eski Evrenin bir bölümü dışa atılabilir .Çarpışmadan etkilenmeyen karadelik ve bazı diğer gök cisimleri patlamadan doğan bolca materyelden yeni ve en genç bir Evren oluşturabilir sanırım.

                    
                   
 Erken Evrende çok massif(büyük) bir karadelik gözlemlendi.(physics org)...Küçük karadeliklerin 
                                     bu evrede oluşabilmesi bir ölçüde mümkün olabilir.Aşırı derecede büyük karadelik oluşumu zor
                               gibi.Büyük patlama öncesinden var olabilirmi?



"Zıt yönlü ve yüklü tam simetrik olmayan ayna görüntüsü ,kiral ikililik" canlı-cansız herşeyin oluşumunda çok önemli bir doğa ve evren gizemi olabilir.BIG-BANG zıt yönlü iki devasa süper karadelik çarpışmasıyla meydana gelebilir sanırım.
                              
                                   

Uzak galaksilerden gelen ışık, evrenle ilgili mevcut teorilerimizin hatalı olduğunu gösteriyor gibi.Karanlık maddeye olası bir meydan okuma mı? (@ScienceNews )9 Temmuz 2024

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu Bilinen En Uzak Galaksiyi Buldu.(Thaddeus Cesari May 30, 2024 James Webb Space Telescope https://blogs.nasa.gov/webb/james-webb-space-telescope/
Posted on
CategoriesePosted onMay 30, 2024Categories
                                                  
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndan  alınan bu kızılötesi görüntü, JWST Gelişmiş Derin Galaksi Dışı Araştırma veya JADES programı için NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) tarafından çekildi.

(MIRI gözlemi, görünür ışık aralığında yayılan ve Webb'in yakın kızılötesi cihazlarının ulaşamayacağı şekilde kırmızıya kayan ışığın dalga boylarını kapsar. Jake'in analizi, MIRI gözleminin ima ettiği kaynağın parlaklığının, diğer Webb cihazlarının ölçümlerinden elde edilenin üzerinde olduğunu gösteriyor; bu da galakside hidrojenden gelen parlak emisyon çizgileri şeklinde güçlü iyonize gaz emisyonunun varlığına işaret ediyor. oksijen. Bu galaksinin yaşamının bu kadar erken bir döneminde oksijenin varlığı bir sürprizdir ve galaksiyi gözlemlemeden önce çok sayıda çok büyük yıldız neslinin zaten hayatlarını yaşadığını göstermektedir.
Bütün bu gözlemler bize JADES-GS-z14-0'ın, evrenin çok erken dönemlerinde var olduğu teorik modeller ve bilgisayar simülasyonları tarafından tahmin edilen galaksi türlerine benzemediğini söylüyor.
https://blogs.nasa.gov/webb/james-webb-space-telescope/)


                                            https://x.com/ESA_Webb   (June 24,2024)
                          Uluslararası bir gökbilimciler ekibi, Evren 460 milyon yaşındayken kütleçekimine  bağlı yıldız kümelerini keşfetmek için NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu'nu kullandı; Büyük Patlama'dan 500 milyon yıldan daha kısa bir süre sonra yeni doğmuş bir galaksideki yıldız kümelerinin ilk keşfidir.
(Galaksinin merkezinde bütün galaksilerde olduğu gibi bir büyük karadelik olmalı.460 milyon yılda tüm bu oluşumların meydana gelmesi için galaksi merkezindeki karadelik, Big-Bang'ten daha yaşlı olmalı sanırım.



                                                             
                                          
Hangisi önce geldi: süper kütleli kara delikler mi yoksa galaksiler mi? (4 şubat 2024.source: https://arxiv.org/abs/2401.02482.   meson stars

                    James-webb şaşırtmaya devam ediyor ve edecek

Yaşadığımız Evrenin erken dönemlerinde çok sayıda galaksi ve dev  karadelikler olduğu gözlemleniyor.Büyük patlamadan 300 milyon yıl gibi kısa bir zamanda bu galaksiler nasıl oluştu sorusunun yanıtı, kanımca çok basit;Büyük patlamadan veya çarpışmadan önce de oradaydılar.Patlamadan etkilenmeyen karadelikler,nötron yıldızlar,quasarlar ve diğer bazı oluşumlar,hızlı bir şekilde ortamdaki bol materyelleri kullanarak içinde yaşadığımız evreni inşa etmiş olmalılar. Webb teleskobu  ve görünen Evrenin sınırlarını zorlayacak yeni teknoloji teleskoplar ,Evrenimizden veya BIG_BANG ten yaşlı karadelik ,quasar,magnetar,nötron yıldızları ve galaksileri bulabileceğini sanıyorum.
Big-bang teorisi, evrenin her yerinde de aynı ayna anda başladığını ve genişlediğini öne sürüyor.Evrenin Tekilikten oluşan büyük bir  patlama ile oluştuğu kuramına inananlar artık azalıyor.Büyük patlama veya devasa zıt yönlü iki karadelik çarpışması zaten var olan bir Evren içinde de meydana gelebilir ve Evren içinde yeni bir Evren  oluşturabilir sanırım. Zincirleme Evren oluşumu  sonsuza kadar devam edebilir. En dıştaki ve en yaşlı Evren her şey gibi ölür fakat süreç devam eder.
 
Erken Evrende gözlemlenen galaksilerin yaşları doğru belirlenebilir fakat  karadeliklerin gerçek yaşlarının belirlenmesinde zorluklar olmalı ve süper kütleli olanları belkide Evrenimizden ve BIG-BANG'den yaşlıdır.



                                                               

 James webb tarafından keşfedilen ve standart modelin sınırlarını aşan bir galaksi keşfedildi.source: https://www.nature.com/articles/s41586-024-07191-9
J.webb yeni bir keşfi daha Evrenin  oluşumunu açıklayan standart modelin bazı kısımlarının ve Big-Bang kuramının yeniden ele alınması gerektiği görüşümü doğruluyor gibi.(8.3.2024)


                                                     
 
  Suya atılan bir taşın oluşturduğu halkaları ,tam simetrik olmadan iki yarım şeklinde ayırırsak,zıt yönde ve yükte hafif asimetrik ve gittikçe genişleyen sayısız  ikili ayna görüntüsü kiral Evrenler şematik olarak gösterilebilir sanırım.
                                                                    
                                     Zıt yönlü ve tam simetrik olmayan ayna görüntüsü ikiz kiral (handed)çoklu Evrenler modeli
En içteki Evren en genç ve en dıştaki ise en yaşlı Evren'dir. Özellikle en dış halkadaki  Evrenin de her şey gibi  bir başlangıcı ve bir de sonu olmalı.    


                                 

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa