31 Mayıs 2024 Cuma

Bir önceki Evrende "BIG-BANG" meydana gelmiş olabilir. Evrenimiz de zamanı gelince kendi içinde yeni bir Evren oluşturabilir. Evrenimizdeki azman karadelikler limit büyüklüğe ulaştıklarında potansiyel bir yeni Evren yaratıcısı olabilirler.


                                                             

                                                      Phys.org @physorg_com
      KaranlıkEnerji Spektroskopik Aleti (DESI), karanlık enerji ve kozmik evrim anlayışını geliştirmek için 18,7 milyon gök cismini ayrıntılı olarak gösteren evrenin en büyük 3B haritasını ortaya çıkardı.21.Mart.2025

Evrenin 3B haritası, olası çoklu ikili Evrenler yapısına benzer bir model olabilir. Farklı renkteki halkalara limit sayıya ulaşıncaya kadar milyonlarca halka eklenebilir sanırım.




                                                           
                                           space.com/J.webb/Nasa.29 0cak 2025
 
'Küçük kırmızı nokta' galaksilerindeki süper kütleli kara delikler olması gerekenden 1.000 kat daha büyük ve gökbilimciler bunun nedenini bilmiyor.Big-bang'ten daha eski olabilirlermi?


    BIG-BANG bizden önceki bir Evrende meydana gelmiş olmalı ve patlamadan veya çarpışmadan etkilenmeyen devasa karadelikler ve diğerleri oluşan sınırsız enerji ve bolca materyelden Evrenimizi inşa etmiş olmalı.Erken evrendeki aşırı sıcaklık ve yoğun sınırsız enerji "ışık hızından daha hızlı Evren genişlemesini" gerçekleştirebilir sanıyorum.Büyük patlama sonrası ortamda bilinen fizik kuralları geçerli olmayabilir.

                                            
                                         
 Güneşin yaklaşık 400 milyon katı kütleye sahip olan bu kara delik, JWST tarafından erken evrende görülen en büyük kara deliktir. Nature dergisinde Çarşamba günü (18 Aralık) yayınlanan keşif, süper kütleli kara deliklerin erken evrende nasıl bu kadar hızlı bir şekilde bu kadar büyük hale geldiği gizemini daha da karmaşık hale getiriyor. space.com.20,12,2024

(Çok basit;zaten oradaydı.....E.S)


                                                      
 NASA
 Gösterilen sarı yapı, yaklaşık 100.000 galaksiye ev sahipliği yapan geniş bir kozmik bölge olan Laniakea Süperkümesi'dir. Görüntüdeki kırmızı nokta, Güneşimiz de dahil olmak üzere yaklaşık 300 milyar yıldıza sahip olan evimiz Samanyolu'nu temsil eder.@konsturictivizm.Aralık13.2024 

Aşağıda resmini gördüğünüz Ton618 gibi dev bir karadeliğin Laniakea kümesinin bir yerinde olabileceğini düşünelim,
Ton 618 patlar(BIG-BANG) veya  bir başka karadelikle (nötron yıldızıda olası)çarpışırsa neler olabilir? Patlamaya yakın yerler Enerjiye ve maddemsi materyele dönüşür.Bebek Evren belirli bir yere kadar ışık hızından daha fazla bir hızla genişlemeye ve büyümeye başlar.. Kümenin içinde bulunduğu Evren ve patlamadan etkilenmeyen bazı karadelik ,nötron yıldızları gibi oluşumlar genç Evren içinde kalır.Eski Evren, belkide patlamadan doğan enerjiden kısmen olsada yararlanarak genişlemesine daha fazla bir ivme ile devam eder.devam eder.


                                                               

                                          17,6 milyar ışık yılı uzaklıkta MOTHRA  yıldızı .Keşfedilen en uzak yıldızı 
                                          Huble ve  J.web birlikte buldu.(8 ocak 2025)



Evrende ve doğada herşey doğup, yaşayıp ölüyor .Güneş sisteminin meydana gelmesini sağlayan süpernova patlaması veya bir başka deyişle bir yıldızın patlayıp ölmesi Dünya ve canlı yaşamını meydana gelmesini sağladı.
Karadeliklerin de beslenerek veya birleşerek büyüdüğünü ve fazla yediklerini ışıma yoluyla attıklarını biliyoruz fakat yine de büyümeye devam ediyorlar.Çevresinde hiç bir yıldız,toz bulutu ve galaksisi olmayan devasa  karadelikler gözlemlendi;bu aşamaya gelmiş karadelik artık bir şekilde ölüm veya patlama yolculuğuna başlamış olabilir.
Evrenimizdeki karadelikler ve galaksilerin hepsi büyük patlamadan belirli bir süre sonra meydana gelmedi .Erken evrende samanyoluna benzer ve büyük patlamadan  700 milyon yıl önce  oluştuğu belirtilen gelişmiş galaksi bulundu.
                                                   
                  Ton 618, şimdiye kadar keşfedilen en büyük Kara Deliklerden birisidir. Güneş sistemi ile kıyaslamasında inanılmaz bir büyüklükte olduğu gözlemleniyor.
  @MAstronomers.Aralık 12,2024.   
Süpernova kalıntılarından yeni yıldızlar oluşuyor. Ton 618 gibi veya daha büyük bir azman karadelik patlaması veya diğer bir devasa karadelikle çarpışıp patlaması,yeni bir Evren oluşturabilecek her türlü materyeli açığa çıkarır.Bu ortamda bir zaman dilimi için bilinen fizik kuralları geçerli olamaz.

                                                 It’s a dismaying thought during a holiday season full of cookies and big meals, but severely restricting calories consumed is one of the best supported strategies for a healthier, longer life. Slicing food consumption stretches the lives of animals in lab experiments, and similar deprivation seems to improve health in people, although almost no one can sustain such a calorie-depleted diet for long. Now, researchers in China studying animals on lean rations have identified a molecule made by gut bacteria that delivers some of the same benefits. When given on its own, the molecule makes flies and worms live longer and refurbishes age-weakened muscles in mice, all without leaving the animals hungry.

Although the molecule’s effects in people remain unclear, the discovery is “a really important step forward,” says gerontologist Richard Miller of the University of Michigan, who wasn’t connected to the research. The work, reported in two studies today in Nature, “is very thorough.”

                                           
                                          Phoenix A .Bilinen en büyük karadelik


Evrenimizdeki azman karadelikler limit büyüklüğe ulaştıklarında potansiyel bir yeni Evren yaratıcısı olabilirler. Zıt yönlü ve yüklü devasa karadelikler çarpışıp patlamaları(big-bang) daha olası.

                                               

  JWST dan gelen yeni veriler, erken evrendeki galaksilerin beklenenden daha hızlı ve daha büyük oluştuğunu, bunun da geleneksel karanlık madde modeline meydan okuduğunu gösteriyor. 

Bu bulgu, düşük ivmelenmelerde yer çekiminin farklı davrandığını ve karanlık madde olmadan hızlı galaksi oluşumunu mümkün kıldığını öne süren Değiştirilmiş Newton Dinamiği (MOND) teorisiyle örtüşüyor.14.11.2024.@exploreCosmos"
Erken Evrendeki bazı karadelikler  Big-bang'ten etkilenmeyip yeni galaksi ve yıldızları veya evren içinde yeni bir Evreni meydana getirmiş olamazmı?

           
Araştırmacılar şimdiye kadar gözlemlenen en uzak Samanyolu benzeri galaksiyi keşfettiler. REBELS-25 olarak adlandırılan bu disk galaksi, günümüz galaksileri kadar düzenli görünüyor, ancak onu Evren yalnızca 700 milyon yaşındayken olduğu gibi görüyoruz. Bu şaşırtıcıdır, çünkü galaksi oluşumuna ilişkin mevcut anlayışımıza göre, bu tür erken galaksilerin daha kaotik görünmesi bekleniyor. REBELS-25'in dönüşü ve yapısı, Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO) ortak olduğu Atacama Büyük Milimetre/milimetre altı Dizisi (ALMA) kullanılarak ortaya çıkarıldı.Ekim 7,2024
  


"Gökbilimciler, Büyük Patlama'dan sadece 470 milyon yıl sonra, evrenin ilk zamanlarından kalma bir galakside hızla büyüyen bir kara delik bulmak için NASA'nın @chandraxray ve #JWST teleskoplarını kullandılar.
Yüksek oranda beslenen ve bilinen en eski kara deliklerden birini ortaya çıkaran bu keşif, kara delik büyümesi vede galaksi oluşumu modellerine meydan okuyor. Bu olgu, Büyük Patlama sonrası devasa kara deliklerin nasıl hızla oluştuğuna ışık tutabilir.@exploreCosmos.14.11.2024"
Big-bang öncesi de var olan bazı karadelikler patlama sonrası oluşan sonsuza yakın enerji ve materyelleri kullanarak hızla büyümüş olabilirler.

                                               

 Gökbilimciler, erken Evren'in "Kozmik Şafağı"nda, Samanyolu kadar büyük olan üç büyük "kırmızı canavar" gökada keşfettiler.JWST tarafından gözlemlenen bu galaksiler, Büyük Patlama'dan sonra bu kadar büyük galaksilerin bu kadar kısa sürede oluşmaması gerektiğini öne süren mevcut galaksi oluşumu modellerine meydan okuyor.(@exploreCosmos_  19.11 2024)

 BIG_BANG esnasında veya daha öncesinde de var olabilecekleri olası sanırım. Bildiğimiz galaksilerden  kısa zamanda daha fazla ve hızlı oluturdukları belirlendi.                              


                                                
                  Hubble Erken Evrende beklenenden daha fazla karadelik buldu.

                                   (Açıklaması sanırım güç olmalı. Kanımca  zaten oradaydılar)


                                 
NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu, Büyük Patlama'dan sadece 600 milyon yıl sonra var olan bir galaksiyi ilk kez tespit etti ve inceledi. Galaksinin aynı gelişim aşamasında, Samanyolu galaksimizle benzer bir kütleye sahip olduğu, aynı zaman dilimindeki diğer galaksilerden önemli ölçüde daha küçük olduğu bulundu.

Evrenimizdeki karadelikler ve galaksilerin hepsi büyük patlamadan belirli bir süre sonra meydana gelmedi .Evrende yeni galaksi ve karadelik oluşumları halen devam etmekte.Son zamanlarda Samanyolu galaksimize yalın bir yerde oluşan ve gelişen bir küçük galaksi oluşumu saptandı.
                                       

                                Evren 700 milyon yaşındayken iki karadelik birleşmesi.
                                   
                                             (Açıklaması zor bir olgu olmalı)



                                               
                                                       Süpernova patlaması
 
                                    (Dış halkalarla (outer ring) belirgin ikili oluşum var. 'BIG-BANG'  te benzer şekilde meydana gelmiş olmalı ve tam simetrik olmayan ikiz zıt yönlü yeni Evrenler oluşabilir.)
                 
                                                                       
                          Süpernova patlaması. Halkalar birbirlerinin ayna görüntüsü,kiral ,zıt yönlü ve tam simetrik değildirler. Ortadaki daireyi BIG-BANG olarak düşünürsek, süpernova patlamasına benzer çoklu                                       Evrenler modeli ve oluşumu ortaya çıkarılabilir.
 


                                                                                       
                                   
                  İki spiral galaksi  çarpışması.(latest in space.Kasım 1,2024)Hubble ve James Webb gözlemledi)
                                                   
          Spiral galaksilerin zıt yönlü oluşu çok belirgin ve bu nedenle çarpışmış olmalı.Zıt yönlü ve tam simetrik olmayan iki azman karadeliğin çarpışmasın da neler olabilir?...Yeni bir Evren yaratmak için her türlü materyel ve sınırsıza yakın Enerjiden herşey oluşabilir  


                                                    
       Gizemli 'Hoag' objesi.' 8 milyar yıldız içeren nadir bir halka galaksisi.Nasıl oluştuğu  bilinmiyor.
@universal_sci
·
lık,2024. Spiral galaksilerdeki altın orana benzer  şekillenme doğadaki bitki ve salyangoz kabukları gibi canlılardaki yapılanmaya benziyor.Evrenin yapılanması da gördüğümüz ve bildiğimiz bazı yapılanmalarına benziyor.  Ortadaki devasa karadeliğin bir patlama veya  BIG-BANG olduğunu düşünelim.Patlamanın çevresindeki siyah bölge, Erken Evrenin başlangıcından 300 milyon yıl sonrasına kadar oluşan alanı gösteriyor olsun. Bu bölgede patlamadan etkilenmeyen ve yeni Evreni oluşturacak karadelikler,sonsuza yakın enerji ve bolca materyel var. Yıldızların olduğu bölge artık eski Evrendir dışa itilmiştir ve hızla genişlemeye uzaklaşmaya devam eder.
                                        
                                                                   Büyük Patlama ve Kararlı Durum Teorisi 
Büyük patlama teorisi ve sabit durum teorisi, evrenin kökeni ve evrimi konusunda birbiriyle yarışan iki modeldir. Varsayımlarında, tahminlerinde ve kanıtlarında farklılık gösterirler.(Physics in History)


                                                                           

Phoenix A, şimdiye kadar keşfedilen en büyük kara deliktir.
Bu ultra-kütleli kara delik, Dünya'dan yaklaşık 5,8 milyar ışık yılı uzaklıktaki Phoenix Kümesi'nde yer almaktadır.
Yaklaşık 100 milyar güneş kütlesiyle Phoenix A, tüm galaksilerden daha kütlelidir. Bu, tek bir nesne için akıl almaz derecede korkunçtur.
Phoenix A'nın tahmini çapı 590 milyar kilometredir. Güneş sistemimizin merkezine yerleştirilseydi, Plüton'dan 50 kat daha uzağa uzanırdı.(@farlife.29.10.2024)
Daha ne kadar büyüyebilir? Bir limit büyüme sınırı olmalı sınırı olmalı. Belki de milyarlarca yıl sonra patlayarak  Evrenimiz içinde yeni bir Evrenini yaratacak veya yeni bir Big-Bang'i başlatacak adaylarından biri olabilir.

Çoklu Evrenler olası ise, devasa bir karadelik patlaması veya devasa ve zıt yönlü iki karadelik çarpışması bir big-bang oluşturabilir ve eski Evren içinde yeni bir Evren veya  Evrenimizi  meydana getirmiş olabilir.

                                   
            
@StartsWithABang tarafından yazılan bu ilginç makale, Büyük Patlama'nın her şeyin mutlak başlangıcı olmayabileceği fikrini araştırıyor.
Evrenimizin daha geniş bir çoklu evrenin parçası olduğunu öne süren kozmik enflasyon gibi alternatif teorileri ele alıyor. Büyük Patlama'ya neyin sebep olduğu sorusunu gündeme getiriyor ve fiziğin asla kesin bir cevap sağlayamayacağını vurguluyor. Kuantum mekaniği ve genel görelilik de dahil olmak üzere mevcut anlayışımızın sınırları da nihai kökeni ortaya çıkarma yolundaki zorluklar olarak ele alınıyor.

(17.09 2020 tarihinde yayınladığım blog yazımda "Çoklu Evrenlerin yaratıcıları devasa karadelik çarpışmaları olabilir"demiştim.10.01.2022 tarihli blog yazımda;"Evrenin erken dönemlerindeki en eski devasa  kara deliklerin bazıları Evrenimizden daha yaşlı olabilir" makalesini yayınladım.  23.11.2022 deki blok yazımda   "devasa iki karadelik çarpışması veya dev bir karadelik patlaması yeni bir Evren oluşturabilir"yazıldı.Aşağıdaki  bir resimde resimde "çoklu Evrenler" modelini sözünü ettiğim makalelerde de değinmiştim ve "Evren içinde yeni Evrenlerin olası olabileceğini öne sürmüştüm" StartsWithABang teki makalenin  çoklu Evrenler olasılığına değinmesi düşüncelerimi destekliyor gibi.. E.S)

                        
               
            

             Küçük ama ağır kara delikler evrenin erken dönemlerine dağılmış olabilir.@scientific.(9 temmuz 2024).
Erken evrende büyük galaksiler ve karadeliklerde gözlendi;Çok kısa ve yeterli olmayan  bir zaman diliminde bu karadelikler nasıl meydana gelmiş olabilir?


                                      

NASAWebb Süpernova 1987A görüntüsü patlamadan önce ve sonra oluşan yapıları gösteriyor. Anahtar deliği daha sonra atılan malzemeden oluşmuşken, ekvatoral halka binlerce yıl önce atılan malzemeden oluşmuş: https://bit.ly/482PSxW.kasım 6,2024.
BIG-BANG sonrası ve öncesi  oluşumlar resimdeki süpernova patlamasına benzeyebilir ve ikiz fakat tam simetrik olmayan ikili Evrenler oluşturabilir.

BIG-BANG eski Evren içinde yeni bir Evren oluşumunu sağlayan devasa bir süper karadelik patlaması veya iki süper büyüklükte, yoğunlukta iki karadelik çarpışması nedeniyle veya bir başka şekilde oluşabilir. oluşabilir.Eski Evrendeki patlamadan veya big-bang'ten  etkilenmeyen süper karadelikler, quasar,nötron diğer oluşumlardan bazıları yeni Evrene transfer olabilir ve patlama veya çarpışma ile açığa çıkan sınırsız Enerjiden ve materyelden yararlanarak  yeni bir Evren oluşturabilirler.
James webb erken Evrende büyük karadelikler ve galaksiler gözlemledi. Evren ölçeğinde çok kısa bir zamanda bu karadeliklerin ve galaksilerin oluşmasının mümkün olmadığı tartışmaları var.


                                                             

                                                        

            JWST'nin erken evrende tespit ettiği, yeterince anlaşılmamış küçük kırmızı noktalar..Quanta Mag.Ekim 17,2024).Big-Bang'ten etkilenmemiş karadelikler olabilirmi?


                                                   
                                   
                              
      James webb verileri erken evrendeki karadeliklerin büyük yıldızların çökmesinden oluşmadığını belirledi.Büyük   karadeliklerin, devasa yıldızların çökmesinden meydana geldiği sanılıyordu. 



                                                                   
                                                          

                                           Araştırmacılar, evrenin yalnızca 700 milyon yaşında olduğu zamanlarda görülen, şimdiye kadar gözlemlenen en uzak Samanyolu benzeri dönen disk galaksisi olan REBELS-25'i keşfetti. Bu, erken galaksilerin daha kaotik olması beklendiği için mevcut galaksi oluşumu teorilerine meydan okuyor.Bu galaksinin yapısının şaşırtıcı derecede düzenli olduğunu, günümüz galaksilerine benzer olduğunu buldular.(eso.org/public/archive) 7 Ekim 2024.

REBEL-25'in bir bebek galaksi olması gerekirken, neden,niçin ve nasıl  günümüz galaksilerine benziyor? Muhtemelen  bir karadeliği  var ve  bu karadelik bu galaksinin bir bölümünü büyük patlamadan korumuş ve gelişimini sağlayarak eski Evrenden kurtarıp yeni Evrene veya evrenimize taşımış olmalı sanırım.

                                                   
                                            Evrendeki en eski yıldız HD140283'tür."Methuselah" adıyla da bilinir ve
                     191,1 ışık yılı uzaklıktadır.Gökbilimciler yıldızın yaşını yaklaşık 14,3milyar  yıla (evrenden daha     yaşlı) artı veya eksi "14+- 800  milyon yıla" indirdiler. 7 Mart 2013'te yayınlandı.(Space.com Yıdızın yaşı hakkında çeşitli spekülatif sayılabilecek haberler ve bazı bilimsel yazılarda var.Çok yaşlı olduğu ve Big-bang'in  yaşına yakın olduğu  kesin gibi.Öne sürdüğüm gibi Evrenimizden ve big-bang'ten yaşlı karadelikler varsa,bu karadeliklerden birisi eski Evrendeki bu yıldızı                yakalamış ve Evrenimize taşımış olabilir .
Evrenimizin yaratıcıları büyük  patlamadan etkilenmeyen.eski evrenden kalan karadelikler,nötron          yıldızları,quasarlar V.b olmalı.
BIG-BANG eski Evren içinde meydana gelmiş ve yaşadığımız Evrenimizi inşa etmiş olabilir.
                                             
                                           
                                                  NASA’s James Webb Space Telescope.
.James webb'in gözlemlediği JADES-GS-z14-0 bilinen en uzak galaksi veya büyük patlamadan 290 milyon sonra oluştuğu belirlenen parlak bir galaksi. Galaksileri karadeliklerin meydana getirdiği biliniyor.Erken Evrende dahada ileriye gidildikçe, büyük patlamaya yaklaşıldıkça, teknoloji geliştikçe,büyük patlamadan etkilenmeyen ,az etkilenen ve yaşadığımız Evreni oluşturan dev karadelikler, quasarlar ve nötron yıldızları saptanabilir sanıyorum.

("Ocak 2024'te NIRSpec, bu galaksiyi, JADES-GS-z14-0'ı neredeyse on saat boyunca gözlemledi ve spektrum ilk işlendiğinde, galaksinin gerçekten de 14,32'lik bir kırmızıya kaymaya sahip olduğuna dair kesin kanıtlar vardı ve bu, önceki en uzak galaksi rekorunu (JADES-GS-z13-0'ın z = 13,2'si) altüst etti. Kaynağı çevreleyen gizem göz önüne alındığında, bu spektrumu görmek tüm ekip için inanılmaz derecede heyecan vericiydi. Bu keşif, ekibimiz için sadece yeni bir mesafe rekoru değildi; JADES-GS-z14-0'ın en önemli yönü, bu mesafeden, bu galaksinin özünde çok parlak olması gerektiğini bilmemizdi. Görüntülerden, kaynağın 1.600 ışık yılı genişliğinde olduğu bulundu; bu da gördüğümüz ışığın çoğunlukla genç yıldızlardan geldiğini ve büyüyen süper kütleli bir kara deliğin yakınındaki emisyondan gelmediğini kanıtlıyor. Bu kadar çok yıldız ışığı, galaksinin Güneş'in kütlesinin birkaç yüz milyon katı olduğu anlamına geliyor! Bu da şu soruyu gündeme getiriyor: Doğa, 300 milyon yıldan kısa bir sürede nasıl bu kadar parlak, büyük ve büyük bir galaksi yaratabiliyor?

"Veriler, bu şaşırtıcı galaksinin diğer önemli yönlerini ortaya koyuyor. Galaksinin renginin olabileceği kadar mavi olmadığını görüyoruz; bu da ışığın bir kısmının, bu çok erken zamanlarda bile, toz tarafından kırmızıya boyandığını gösteriyor. Steward Gözlemevi ve Arizona Üniversitesi'nden JADES araştırmacısı Jake Helton da  Webb'in MIRI (Orta Kızılötesi Enstrüman) ile daha uzun dalga boylarında tespit edildiğini belirledi; bu, mesafesi düşünüldüğünde dikkate değer bir başarı. MIRI gözlemi, Webb'in yakın kızılötesi enstrümanlarının erişemeyeceği kadar kırmızıya kayan, görünür ışık aralığında yayılan ışık dalga boylarını kapsıyor. Jake'in analizi, MIRI gözlemiyle ima edilen kaynağın parlaklığının, diğer Webb enstrümanlarının ölçümlerinden ekstrapole edilecek olanın üzerinde olduğunu gösteriyor; bu da galakside hidrojen ve oksijenden gelen parlak emisyon çizgileri şeklinde güçlü iyonize gaz emisyonunun varlığını gösteriyor. Bu galaksinin yaşamının bu kadar erken bir döneminde oksijenin varlığı bir sürpriz.30 Mayıs, 2024.)    Authors; Stefano Carniani -italy.Kevin Hainline-Arizona
                                     

Messier 87 (M87) 50 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan süper dev bir eliptik gökadadır. Yerel Evrendeki en büyük ve en büyük gökadalardan biridir ve trilyonlarca yıldız içerir. Galaksinin merkezindeki süper kütleli kara delikten yaklaşık 5.000 ışık yılı uzağa uzanan, ayırt edilebilir bir mavi plazma madde jeti görülüyor.(Nasa)

Galaksiler ve karadelikler sonsuza kadar büyüyemezler ve bir "maksimum büyüme sınırı" olmalı...Messier 87 Galaksinin merkezindeki süper kütleli karadelik patlarsa veya başka bir dev karadelik ve onun galaksisi ile  birleşme yerine çarpışırsa ne olabilir? Kanımca yeni bir Evren,eski Evren içinde oluşur. Eski Evrenin bir bölümü dışa atılabilir .Çarpışmadan etkilenmeyen karadelik ve bazı diğer gök cisimleri patlamadan doğan bolca materyelden yeni ve en genç bir Evreni oluşturabilir sanırım.

                    
                   
 Erken Evrende çok massif(büyük) bir karadelik gözlemlendi.(physics org)...
                                      

     Küçük karadeliklerin bu evrede oluşabilmesi bir ölçüde mümkün olabilir.Aşırı derecede büyük karadelik oluşumu zor .Acaba Büyük patlama öncesinden de var olabilirlermi?


                                                                                         

iki nötron yıldızı çarpışmasında ışıma ve radyasyon iki yönlü oluşuyor. Küre veya daire  şeklinde bütün yönlere gitmiyor. Devasa iki karadelik çarpışmasındaki ışıma nötron yıldızlarındaki çarpışmaya   benzer olmalı. Birbirlerinin ayna görüntüsü şeklinde kiral(chiral) ve tam simetrik olmayan ikiz evrenler meydana getirebilir.



                                                                   
Zıt yönlü ve tam simetrik olmayan ayna görüntüsü ikiz kiral (handed)çoklu Evrenler modeli
En içteki Evren en genç ve en dıştaki ise en yaşlı Evren'dir. Özellikle en dış halkadaki  Evrenin de her şey gibi  bir başlangıcı ve bir de sonu olmalı.    
Patlamanın olduğu Evren içinde patlamadan etkilenmeyen karadelikler açığa çıkan sonsuz sayılabilecek enerji ve materyelden yeni bir Evren veya ikiz Evrenler inşa edebilir. Eski Evren dışta kalmıştır ve resimdekine benzer ,yarım halkalar şeklinde çoklu Evren zincirine bir halka daha eklenmiş olur.



                                                                              
Astrofizikçiler, süper kütleli kara deliklerin birleşmeye yetecek kadar nasıl yaklaştıklarından emin değiller; bu gizem, son parsek problemi olarak adlandırılıyor. Artık karanlık maddenin egzotik bir formunda bir çözüme sahip olabilirler.
(New scientist.Temmuz 26.2024)

Birleşme yerine iki karadeliğin  çarpışıp patlaması da olası olduğuna göre,belirleyici en önemli faktörlerinden birisi "karadeliklerin dönüş yönü" olmalı.Sağ ve sol ellerimizi karşı karşıya simetrik olarak karşı karşıya kolayca getirebiliriz fakat üst-üste simetrik olarak koyamayız.Sadece sağ eldiven diğer bir sağ eldivenle veya sol eldiven diğer bir sol eldiven ile üst-üste üst-üste konulabilir veya birleştirilebilir Karadeliklerinde birleşmesi veya çarpışması da ,karadeliklerin dönüş yönü ve aralarındaki kütle farkına bağlı olabilir..Elerimizi karşı karşıya çarpıştırabiliriz;iki karadelik veya başka gök cisimlerinin çarpışması da benzer şekilde meydana gelebilir. Birleşmeler ise"aynı yönlü veya birbirlerinin ayna görüntünün tersi şeklinde" olmalı.

"Zıt yönlü ve yüklü tam simetrik olmayan ayna görüntüsü ,kiral ve hafif  asimetrik  ikililik" canlı-cansız her şeyin oluşumunda çok önemli bir doğa ve evren kuralı olmalı..BIG-BANG zıt yönlü iki devasa süper karadelik çarpışmasıyla da meydana gelebilir sanırım.
                              
                                   

Uzak galaksilerden gelen ışık, evrenle ilgili mevcut teorilerimizin hatalı olduğunu gösteriyor gibi. Karanlık maddeye olası bir meydan okuma mı? (@ScienceNews )9 Temmuz 2024

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu Bilinen En Uzak Galaksiyi Buldu.(Thaddeus Cesari May 30, 2024 James Webb Space Telescope https://blogs.nasa.gov/webb/james-webb-space-telescope/
Posted on
CategoriesePosted onMay 30, 2024Categories
                                                  
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndan  alınan bu kızılötesi görüntü, JWST Gelişmiş Derin Galaksi Dışı Araştırma veya JADES programı için NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) tarafından çekildi.

(MIRI gözlemi, görünür ışık aralığında yayılan ve Webb'in yakın kızılötesi cihazlarının ulaşamayacağı şekilde kırmızıya kayan ışığın dalga boylarını kapsar. Jake'in analizi, MIRI gözleminin ima ettiği kaynağın parlaklığının, diğer Webb cihazlarının ölçümlerinden elde edilenin üzerinde olduğunu gösteriyor; bu da galakside hidrojenden gelen parlak emisyon çizgileri şeklinde güçlü iyonize gaz emisyonunun varlığına işaret ediyor. oksijen. Bu galaksinin yaşamının bu kadar erken bir döneminde oksijenin varlığı bir sürprizdir ve galaksiyi gözlemlemeden önce çok sayıda çok büyük yıldız neslinin zaten hayatlarını yaşadığını göstermektedir.
Bütün bu gözlemler bize JADES-GS-z14-0'ın, evrenin çok erken dönemlerinde var olduğu teorik modeller ve bilgisayar simülasyonları tarafından tahmin edilen galaksi türlerine benzemediğini söylüyor.
https://blogs.nasa.gov/webb/james-webb-space-telescope/)


                                            https://x.com/ESA_Webb   (June 24,2024)
                          Uluslararası bir gökbilimciler ekibi, Evren 460 milyon yaşındayken kütleçekimine  bağlı yıldız kümelerini keşfetmek için NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu'nu kullandı; Büyük Patlama'dan 500 milyon yıldan daha kısa bir süre sonra yeni doğmuş bir galaksideki yıldız kümelerinin ilk keşfidir.
(Galaksinin merkezinde bütün galaksilerde olduğu gibi bir büyük karadelik olmalı.460 milyon yılda tüm bu oluşumların meydana gelmesi için galaksi merkezindeki karadelik, Big-Bang'ten daha yaşlı olmalı sanırım.



                                                             
                                          
Hangisi önce geldi: süper kütleli kara delikler mi yoksa galaksiler mi? (4 şubat 2024.source: https://arxiv.org/abs/2401.02482.   meson stars

                    James-webb şaşırtmaya devam ediyor ve edecek

Yaşadığımız Evrenin erken dönemlerinde çok sayıda galaksi ve dev  karadelikler olduğu gözlemleniyor.Büyük patlamadan 300 milyon yıl gibi kısa bir zamanda bu galaksiler nasıl oluştu sorusunun yanıtı, kanımca çok basit;Büyük patlamadan veya çarpışmadan önce de oradaydılar.Patlamadan etkilenmeyen karadelikler,nötron yıldızlar,quasarlar ve diğer bazı oluşumlar,hızlı bir şekilde ortamdaki bol materyelleri kullanarak içinde yaşadığımız evreni inşa etmiş olmalılar. Webb teleskobu  ve görünen Evrenin sınırlarını zorlayacak yeni teknoloji teleskoplar ,Evrenimizden veya BIG_BANG ten yaşlı karadelik ,quasar,magnetar,nötron yıldızları ve galaksileri bulabileceğini sanıyorum.
Big-bang teorisi, evrenin her yerinde de aynı ayna anda başladığını ve genişlediğini öne sürüyor.Evrenin Tekilikten oluşan büyük bir  patlama ile oluştuğu kuramına inananlar artık azalıyor. Büyük patlama veya devasa zıt yönlü iki karadelik çarpışması zaten var olan bir Evren içinde de meydana gelebilir ve Evren içinde yeni bir Evren  oluşturabilir sanırım. Zincirleme Evren oluşumu  sonsuza kadar devam edebilir. En dıştaki ve en yaşlı Evren her şey gibi ölür fakat süreç devam eder.
 
Erken Evrende gözlemlenen galaksilerin yaşları doğru belirlenebilir fakat  karadeliklerin gerçek yaşlarının belirlenmesinde zorluklar olmalı ve süper kütleli olanları belkide Evrenimizden ve BIG-BANG'den  daha yaşlıdır.



                                                               

 James webb tarafından keşfedilen ve standart modelin sınırlarını aşan bir galaksi keşfedildi.source: https://www.nature.com/articles/s41586-024-07191-9
J.webb yeni bir keşfi daha Evrenin  oluşumunu açıklayan standart modelin bazı kısımlarının ve Big-Bang kuramının yeniden ele alınması gerektiği görüşümü doğruluyor gibi.(8.3.2024)


                                                     
 
  Suya atılan bir taşın oluşturduğu halkaları ,tam simetrik olmadan iki yarım halka şeklinde ayırırsak, zıt yönde ve yükte hafif asimetrik ve gittikçe genişleyen sayısız  ikili ayna görüntüsü kiral ve tam simetrik olmayan Evrenler şematik olarak gösterilmesi olası.
                                                                    



                                 

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa